Cogniție și acțiune

elefant si calaret

Călărețul și Elefantul: modelul dual al minții

Există două sisteme ale minții sau două tipuri de procese: unul mai degrabă conștient și unul mai degrabă inconștient. Unul include impulsurile și emoțiile, iar celălalt analiza și decizia rațională. Au fost numite Elefantul și Călărețul, iar înțelegerea lor ne poate ajuta enorm pentru a lua decizii mai bune, pentru a ne dezvolta auto-controlul și pentru a ne schimba atunci când dorim să o facem.

amintiri false

Amintirile false – cum apar și când pot fi utile

În esență, toate amintirile sunt false într-o anumită măsură. Memoria este un proces inerent reconstructiv, prin care punem cap la cap trecutul pentru a forma o narațiune coerentă ce devine autobiografia noastră. Amintirile false au și consecințe negative majore, dar și consecințe pozitive.

Save the world environmental conservation vector

Distorsiuni cognitive și schimbarea climatică

Schimbarea climatică are efecte extrem de dăunătoare la nivel planetar, efecte dovedite științific. Cu toate astea, ne vine foarte greu să ne adaptăm astfel încât să prevenim agravarea situației. Ne comportăm irațional, ne facem rău singuri. Distorsiunile noastre cognitive explică, măcar parțial, de ce reacționăm atât de greu la schimbările climatice.

necinstea - degete incrucisate

Necinstea și factorul vrăjeală

Se întâmplă uneori ajungem în momente care ne pun moralitatea la încercare, situații ce ne obligă să alegem între a rămâne cinstiți și a încălca regulile. În acest articol voi aborda felul în care sunt înțelese actele necinstite în general, motivul și contextul…

tipuri de conflict

Tipuri de conflict și consecințele lor ”bune” și ”rele”

Situațiile conflictuale apar în toate sferele vieții noastre la un moment dat. Putem încerca să le evităm sau, uneori, să le declanșăm. În general, conflictul pare să aibă conotația unei ”cutii a Pandorei” care, odată deschisă, face ca toate lucrurile…

Managementul conflictelor într-o manieră constructivă

Când vine vorba de situații tensionate, există o tendință des întâlnită de a evita posibilul conflict, iar dacă acesta apare, de a-l încheia cât mai repede cu putință. Deși pare contraintuitiv, pe termen lung, avem mai multe de pierdut decât de câștigat atunci când…

de ce trebuie să înveți să joci șah chiar acum

De ce trebuie să începi să joci șah chiar acum

Studiile științifice arată că jocul de șah este benefic sănătății mentale, contribuind la dezvoltarea socio-emoțională și intelectuală.

ro_RORO