Cum gândim, cum decidem

Călărețul și Elefantul: modelul dual al minții

Există două sisteme ale minții sau două tipuri de procese: unul mai degrabă conștient și unul mai degrabă inconștient. Unul include impulsurile și emoțiile, iar celălalt analiza și decizia rațională. Au fost numite Elefantul și Călărețul, iar înțelegerea lor ne poate ajuta enorm pentru a lua decizii mai bune, pentru a ne dezvolta auto-controlul și pentru a ne schimba atunci când dorim să o facem.

Distorsiuni cognitive și schimbarea climatică

Schimbarea climatică are efecte extrem de dăunătoare la nivel planetar, efecte dovedite științific. Cu toate astea, ne vine foarte greu să ne adaptăm astfel încât să prevenim agravarea situației. Ne comportăm irațional, ne facem rău singuri. Distorsiunile noastre cognitive explică, măcar parțial, de ce reacționăm atât de greu la schimbările climatice.

Amintirile false - cum apar și când pot fi utile

În esență, toate amintirile sunt false într-o anumită măsură. Memoria este un proces inerent reconstructiv, prin care punem cap la cap trecutul pentru a forma o narațiune coerentă ce devine autobiografia noastră. Amintirile false au și consecințe negative majore, dar și consecințe pozitive.