Inteligența emoțională

Ce sunt emoțiile și de ce este importat să le înțelegem mai bine

Emoțiile sunt reacții complexe, declanșate de factori interni (amintiri) sau externi (situații, persoane). Pe lângă trăirea subiectivă, ele presupun o reacție fiziologică, o interpretare (cogniție) și un răspuns comportamental. Înțelegerea naturii emoției este o parte esențială a inteligenței emoționale.

Care sunt funcțiile emoțiilor?

Emoțiile sunt răspunsuri complexe care implică gânduri, modificări fiziologice și comportamente. Ele sunt esențiale pentru funcționarea noastră în lume. Emoțiile ne informează cine suntem, cum sunt relațiile noastre cu ceilalți și cum să ne comportăm în context social.

Inteligența emoțională: cele patru componente fundamentale

Inteligența emoțională se referă la capacitatea noastră de a opera cu emoții pentru a ne atinge scopurile. Ea include abilități fundamentale cum sunt conștientizarea propriilor emoții și reglarea lor, dar și identificarea emoțiilor altor persoane, empatia și reglarea acestor emoții ale altora.

Conștientizarea emoțiilor: identifică declanșatorii

Orice emoție este declanșată de ceva anume, fie că este un eveniment, o persoană sau un gând. Conștientizarea emoțiilor include capacitatea de a le identifica declanșatorii. Dacă nu apare declanșatorul, nu apare emoția, însă tipul de emoție și intensitatea acesteia este determinată de felul în care interpretăm declanșatorul.

Emoția este rezultatul unei interpretări

Modul în care interpretăm ceea ce ni se întâmplă determină dacă vom simți o emoție și ce fel de emoție vom simți. Aceste interpretări sunt de multe ori automatizate, au loc rapid și inconștient, ceea ce le face foarte greu de schimbat. Ele pot fi, însă conștientizate, ceea ce ne oferă o mai bună înțelegere.