Psihologia pozitivă

Psihologia pozitivă este o ramură a psihologiei științifice care se concentrează pe aspectele pozitive ale vieții și ale psihicului uman (emoții pozitive, optimism, compasiune, altruism, creativitate etc.) și cum pot fi acestea cultivate pentru a avea o viață mai bună, nu doar una lipsită de boală mentală. Fericirea, definită atât hedonist, cât și ca împlinire, este una dintre principalele preocupări ale acestui domeniu de studiu.

Psihologia pozitivă

Psihologia pozitivă: ce este și cu ce se ocupă

PP este acea parte a psihologiei care studiază emoții pozitive, trăsăturile pozitive și instituțiile pozitive. La nivel individual, urmărește să contribuie la o viață mai plăcută, mai bună și plină de sens. Încearcă și să identifice și modifice acei factori sociali care contribuie la o viață mai bună a oamenilor.

emoții pozitive

Rolul emoțiilor pozitive în dezvoltarea potențialului uman

Una dintre teoriile fundamentale din psihologia pozitivă este Teoria „Lărgește și Construiește” (Broaden and Build theory). Este prima teorie care explică științific de ce există emoții pozitive. Până la ea știam de ce avem emoțiile negative.

fericire

 

O fericire, două fericiri…

De-a lungul timpului, filosofii și psihologii au făcut diferența între fericirea hedonică (plăcere) și cea eudaimonică (virtute). O perspectivă mai recentă a lui Martin Seligman, numită modelul PERMA, propune o abordare mai complexă și nuanțată a fericirii, ce este ea și cum o putem obține.

Ne aduc sau nu ne aduc banii fericirea?

Banii aduc fericirea, dar numai o anumită formă de fericire, până la un anumit nivel și în anumite condiții. Deși nu e o relație simplă, ea este totuși importantă. Sărăcia este una dintre cauzele majore ale nefericirii și suferinței. Dar odată nevoile fundamentale acoperite, doar să ai bani nu mai e suficient.

parentingul pozitiv

Parentingul pozitiv și stilul autoritativ: exigență, sprijin și autonomie

Dintre toate stilurile de parenting, stilul autoritativ este asociat cu cele mai multe beneficii pentru copil. Psihologia pozitivă propune un un tip de parenting care implică un stil autoritativ, dar și sprijinirea autonomiei și explorării mediului.

optimism

Optimism vs Pesimism. Cum putem deveni mai optimiști?

În general, românii nu se remarcă printr-un optimism debordant. Știm însă că optimismul (dacă nu este exagerat) are consecințe pozitive. Optimiștii sunt mai sănătoși, trăiesc mai mult, sunt mai fericiți și au relații mai semnificative. Cum interpretăm cauzele evenimentelor ne face mai optimiști sau mai pesimiști.

Fericirea este un curcubeu de emoții pozitive

Când înțelegem fericirea ca emoție pozitivă, ni se pare că e atât de puțin, atât de îngust. Suntem rareori fericiți pentru că nu ne permite contextul sau n-am câștigat la loteria genetică. Însă spectrul de emoții pozitive este mult mai larg. El nu se reduce la…

De ce e greu, dar nu imposibil, să fii mai fericit

Avem motive să fim pesimiști cu privire la schimbarea nivelului de fericire. Cercetările de genetică comportamentală sugerează că fiecare dintre noi are un interval de fericire la care se poate aștepta de-a lungul vieții. Chiar dacă diferite evenimente sau lucruri se…

ro_RORO