Psihologie pozitivă

Psihologia pozitivă: ce este și cu ce se ocupă

Psihologia pozitivă este acea parte a psihologiei care studiază emoțiile pozitive, trăsăturile pozitive și instituțiile pozitive. La nivel individual, urmărește să contribuie la o viață mai plăcută, mai bună și plină de sens. Încearcă și să identifice și modifice acei factori sociali care contribuie la o viață mai bună a oamenilor.

Rolul emoțiilor pozitive în dezvoltarea potențialului uman

Una dintre teoriile fundamentale ale psihologiei pozitive este Teoria "Lărgește și Construiește" (Broaden and Build theory). Este prima teorie care a oferit o explicație științifică pentru existența emoțiilor pozitive. Până la ea știam de ce avem emoțiile negative.

O fericire, două fericiri...

De-a lungul timpului, filosofii și psihologii au făcut diferența între fericirea hedonică (plăcere) și cea eudaimonică (virtute). O perspectivă mai recentă a lui Martin Seligman, numită modelul PERMA, propune o abordare mai complexă și nuanțată a fericirii, ce este ea și cum o putem obține.

Ne aduc sau nu ne aduc banii fericirea?

Bani aduc fericirea, dar numai o anumită formă de fericire, până la un anumit nivel și în anumite condiții. Deși nu e o relație simplă, ea este totuși importantă. Sărăcia este una dintre cauzele majore ale nefericirii și suferinței. Dar odată nevoile fundamentale acoperite, doar să ai bani nu mai e suficient.

Parentingul pozitiv și stilul autoritativ: exigență, sprijin și autonomie

Dintre toate stilurile de parenting, stilul autoritativ este asociat cu cele mai multe beneficii pentru copil. Parentingul pozitiv implică un stil autoritativ, dar și sprijinirea autonomiei și explorării mediului.

Optimism vs Pesimism. Cum putem deveni mai optimiști?

În general, românii nu se remarcă printr-un optimism debordant. Știm însă că optimismul (dacă nu este exagerat) are consecințe pozitive. Optimiștii sunt mai sănătoși, trăiesc mai mult, sunt mai fericiți și au relații mai semnificative. Cum interpretăm cauzele evenimentelor ne face mai optimiști sau mai pesimiști.