Servicii din România pentru dependențe

Pagină realizată de Nadina Pantea.

Acesta este un document resursă în care am să prezint care sunt serviciile din România pentru dependențe pe care le-am găsit. Pe parcursul timpului, voi adăuga în cazul în care găsesc altele. De asemenea, voi scrie un articol despre topologiile de servicii existente, precum și eficiența lor.

Sevraj asistat/dezintoxicare

Dacă este vorba de o dependență gravă, iar o persoană oprește consumul din diverse motive, este foarte probabil ca aceasta să ajungă la sevraj.

Simptomele sevrajului sunt:

  • hiperactivitate vegetativă  – vizibilă prin semne precum transpirație excesivă, puls crescut, respirație superficială, amețeală
  • tremor al mâinilor
  • insomnie
  • greață sau vărsături
  • halucinații – persoana vede lucruri care nu există în realitate
  • agitație
  • anxietate
  • convulsii

Sevrajul asistat este disponibil prin serviciile publice de sănătate: Direcțiile de Sănătate Publică Județene și spitale de psihiatrie sau spitalele județene. De asemenea, sunt disponibile servicii private, clinici specializate în oferirea acestui serviciu, care pot fi identificate printr-o căutare pe Google cu ”dezalcoolizare” și locația de care sunteți interesat.

Cum funcționează? Persoana e internată atât timp cât e necesar pentru a trece simptomele sevrajului. În această perioadă sunt administrate și anumite medicamente recomandate de medicul psihiatru pentru a ajuta acest proces. Două exemple sunt: disulfiram și naltrexonă / acamprosat.

Disulfiram acționează prin crearea unei reacții neplăcute (aversive) când persoana consumă alcool. Se urmărește, astfel, stoparea poftei prin asocierea ei cu senzații de greață.

Naaltrexona / acamprosat este un antagonist opioid care reduce nevoia de alcool și susține astfel starea de abstinență.

Un element crucial în acest proces este ce se întâmplă după detoxifiere, iar un element cheie îl constituie consilierea psihologică. Aceasta susține revenirea, continuarea medicației și este orientată pe prevenirea recăderii.

Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog

Pe lângă serviciile de prevenire și informare, Centrele de prevenire, evaluare și consiliere Antidrog oferă servicii de asistență în adicții, printre care:

  • evaluare 
  • management de caz – ajută să identifice nevoile și serviciile care pot ajuta persoana
  • asistență medicală – colaborează cu unități medicale care pot ajuta persoana cu programe specifice
  • asistență psihologică – consiliere pentru persoana în cauză și familia acesteia
  • asistență socială – oferă sprijin și orientează spre resurse în vederea găsirii unui loc de muncă, sau pentru rezolvarea unor probleme sociale asociate consumului 

Există o rețea națională de Centre Antidrog. Mai multe informații despre fiecare centru județean, precum și datele de contract, pot fi găsite pe site-ul Agenției Naționale Antidrog.

Clinicile ALIAT

În România există două clinici ALIAT, una în București și cealaltă în Suceava.

Experți în tratarea dependențelor, ALIAT ajută persoanele care au probleme cu alcoolul prin servicii de detoxifiere, psihoterapie, psihiatrie, dar și programe rezidențiale. 

În general, serviciile clinicilor ALIAT sunt contra cost, însă există anumite tratamente care sunt decontacte de Casa de Asigurări de Sănătate, dar și oportunități de a beneficia gratuit de programe sponsorizate. Pe site-ul clinicii din București sunt prezentate diverse alternative de a plăti.

Pe lângă aceste servicii, țin să menționez și o parte din activitatea ONG-ului, care ar putea fi de folos:

Cortul de Chill – program de harm reduction, desfășurat pe timpul verii la Vama Veche, menit să prevină problemele asociate consumului, pe ideea de a ”bea cu cap”, a informa persoanele. De asemenea, voluntarii testează riscului dependenței utilizând AUDIT – un chestionar care evaluează consumul de alcool în 10 pași.

AlcoHelpplatformă online de tratament, precum și aplicație pentru telefon, am extins într-un articol informații despre aceasta

AlcoLine – linie de asistență pentru persoanele care se luptă cu dependența de alcool, precum și pentru cei care vor să ajute – 021/9335 de luni până vineri, în intervalul 10:00 – 17:00

Psihoterapie și consiliere psihologică

În general în format individual, psihoterapia este un serviciu care se recomandă pentru cei care au probleme cu alcoolul. Acesta este văzută ca fiind inaccesibilă financiar, însă există centre care lucrează cu decontare prin casa de asigurări. 

Abordările psihoterapeutice și de consiliere în alcoolism recomandate sunt: interviul motivațional, terapia cognitiv-comportamentală, intervenția familială, terapia de grup. Voi reveni cu un articol în care detaliez principiile care ghidează aceste abordări.

Alcoolici Anonimi

Alcoolici Anonimi sunt centre de sprijin și suport răspândite prin România și lucrează cu cei 12 pași. Acestea se bazează pe abstinență – oprirea consumului – și pe a lucra în grupuri pe această problemă, susținuți de persoane care au oprit consumul de alcool prin intermediul metodelor AA. 

Pentru mai multe informații, recomand site-ul AA, iar pentru contact numărul de telefon este 0770-225522, dar puteți folosi și platfoma acestora de contact.

Menționez totodată că AA este o metodă de sprijin și suport care poate ajuta în revenit, însă NU substituie asistența medicală sau psihologică.

Preventis și SMART Recovery Program

Pe lângă activitatea de prevenție oferită de Preventis, acest ONG organizează grupuri de suport utilizând programul SMART Recovery, momentan singurul fiind în Cluj-Napoca.

SMART Recovery este o alternativă la Alcoolici Anonimi și funcționează pe principiul grupurilor de sprijin, integrând și elemente din terapia cognitiv-comportamentală și interviul motivațional. 

Întâlnirile au loc săptămânal, în fiecare luni între 18:00-19:30, la sediul Asociației Preventis – str. Rene Descartes nr. 6, Cluj-Napoca, și sunt deschise persoanelor între 18-35 de ani. Pentru mai multe informații, recomand pagina web a acestora.

ro_RORO