Traumă și stres cronic

Stresul din copilărie ne afectează sănătatea toată viața

Stresul resimțit în copilărie ne afectează starea de sănătate de-a lungul întregii vieți. Studiul ACE a arătat o relație puternică de asociere între expunerea la disfuncție în copilărie și mulți factori de risc pentru câteva dintre cauzele majore de deces la adulți (boli cardiace, pulmonare, hepatice, cancer).

Cum afectează trauma sănătatea: răspunsul organismului la stres

Abuzul în copilărie determină modificări de structură și funcționare a creierului și afectează în mod negativ sănătatea pe tot parcursul vieții. Unul din mecanismele principale care leagă trauma de starea de sănătate este răspunsul disfuncțional al organismului la stres, o urmare a unei reacții prelungite de tip fight-or-flight.

"Accelerația și frâna". O analogie a mecanismelor implicate în stres și recuperare

Stresul cronic are efecte devastatoare asupra stării de sănătate. Activarea cronică a sistemului nervos simpatic, responsabilă de aceste efecte, e declanșată de percepția pericolului, dar și de sentimentele negative, supărătoare sau de violarea așteptărilor noastre, aspecte definitorii ale relațiilor abuzive.

Stresul post-traumatic complex: prea mult, prea devreme?

Stresul post-traumatic complex sau C-PTSD este un grup de simptome pe care le prezintă cei care au trăit o perioadă prelungită de victimizare cronică și s-au aflat în controlul total al altcuiva (situații de privare de libertate, copii aflați în situații prelungite de abuz, victime ale violenței domestice etc.).

Capcana trecutului sau stresul post-traumatic complex (C-PTSD)

Stresul post-traumatic complex descrie un grup de simptome determinate de situațiile prelungite de abuz și care presupun retrăirea constantă a emoțiilor declanșate în trecut de situația traumatică, abandon de sine, sensibilitate exagerată la stres și dificultăți în relațiile cu ceilalți.