De ce, când și cum să angajezi în funcție de inteligență

De ce

Abilitatea mentală generală (g) sau, mai scurt, inteligența este cel mai bun predictor al performanței viitoare în muncă. Persoanele cu scoruri ridicate la testele de inteligență tind să aibă, în medie, rezultate mai bune la job, iar cei cu rezultate scăzute la testele de inteligență tind să aibă rezultate mai slabe la job (vezi aici mai multe despre predictori și validitate predictivă). Sunt sute de studii care au obținut acest rezultat în companii, industrii și culturi diferite, la toate nivelurile ierarhice posibile. Există, desigur, activități cum sunt cele sportive, artistice sau cele care necesită în principal o manualitate foarte bine dezvoltată, domenii în care inteligența nu este un predictor atât de puternic.

În plus, inteligența este și cel mai bun predictor al învățării din training și la locul de muncă.

Însă dacă rezultatele studiilor științifice nu sunt suficiente pentru a vă convinge de utilitatea practică a acestor teste, țineți cont și de logica acestei utilități. Oamenii inteligenți au, de cele mai multe ori, performanțe superioare în muncă. Există și excepții, însă în predicție ne interesează regularitățile, nu cazurile izolate. Oamenii mai inteligenți acumulează mai multe cunoștințe relevante mai repede, iar aceste cunoștințe determină o performanță superioară. Acesta este un efect indirect: inteligența determină acumularea de cunoștințe care determină performanța. Dacă mediul se schimbă și oamenii trebuie să învețe lucruri noi tot timpul și să-și adapteze comportamentul în funcție de situație, această capacitate de a învăța rapid și mult devine un diferențiator important între cei cu performanțe slabe și cei cu performanțe înalte. 

În cazul joburilor manageriale sau cu nivel ridicat de complexitate, inteligența are și un efect direct asupra performanței. Oamenii inteligenți sunt mai capabili să rezolve probleme complexe și iau decizii mai bune decât cei mai puțin inteligenți.

Când

Testarea inteligenței este cea mai utilă ca metodă de selecție pentru joburile cu grad înalt de calificare și complexitate, cum sunt cele manageriale, profesiile liberale, dar și cele tehnice. Valoarea acestor teste este mai redusă pentru joburile necalificate și este aproape nulă pentru activități sportive, artistice sau care necesită în primul rând o manualitate foarte bine dezvoltată.

Este însă de reținut că testele de inteligență, mai ales cele non-verbale (care folosesc imagini și simboluri, cum este Testul Raven) sunt utile și pentru joburile necalificate. Avantajul testelor non-verbale este că rezultatele nu sunt influențate de nivelul de alfabetizare a candidaților. Dacă aveți candidați care nu vorbesc românește sau care nu știu să scrie sau să citească foarte bine, astfel de teste pot fi totuși folosite cu succes. Dacă este folosit izolat, un test de inteligență nu prezice la fel de bine performanța în sarcini simple. Însă el poate fi combinat cu alte metode, cum este interviul structurat, aducând un plus semnificativ de acuratețe selecției.

Un alt aspect de care trebuie ținut cont este reacția candidaților la testarea inteligenței. Studiile arată că cei mai mulți candidați percep abilitatea mentală sau inteligența ca fiind relevantă pentru performanță. Reacționează mai pozitiv la testele de inteligență decât la cele de personalitate, pe care le văd ca fiind mai puțin relevante. Ba mai mult, testarea inteligenței face jobul să pară mai atrăgător pentru că pare să aibă criterii de selecție mai stricte. Și tot ce este mai greu accesibil este mai atrăgător.

Cum

Testarea inteligenței este relativ ușor de realizat. În funcție de testul folosit, administrarea durează între 20 și 60 de minute. Interpretarea se face automat online sau mai durează 10-15 minute pentru a o face manual. Administrarea poate fi făcută înainte sau după interviu (presupunând că folosiți și această metodă), însă dacă durează mai mult de o oră împreună, asigurați-vă că anunțați dinainte candidatul să-și rezerve timpul necesar pentru a nu completa testul pe grabă.

În România sunt disponibile mai multe teste profesionale, printre care Matricile Progresive Raven, MAB, GAMA, EVIQ-S și CAS++. Dacă aveți un psiholog în companie, ele pot fi cumpărate direct, cu licența pe numele psihologului. Dacă nu, puteți apela la un psiholog consultant pentru că licențierea acestor teste se face doar către psihologi. Oricum, costurile per testare/raport ar trebui să fie accesibile pentru majoritatea companiilor.

Combinații

Cea mai bună predicție posibilă se obține prin combinarea testării inteligenței cu cel puțin una dintre următoarele metode: test de integritate, interviu structurat, chestionar de interese și test de personalitate care să măsoare conștiinciozitatea. Pentru a înțelege de ce, citește acest articol și, eventual, acesta.

Fiecare predictor în parte merită cel puțin un articol separat, așa că voi reveni cu detalii în curând.

Recomandarea mea, însă, este să folosiți testarea inteligenței și interviul structurat. Dacă interviul este proiectat și folosit cum trebuie, această combinație este mai mult decât suficientă pentru majoritatea joburilor. Dacă, în schimb, trebuie să selectați pentru poziții în care integritatea este în mod special importantă, adăugați în mix și testul de integritate. Mă gândesc, spre exemplu, la agenți de pază sau gestionari sau la persoane care au acces direct la informații foarte sensibile și foarte valoroase despre companie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEN