SELF KIT

What is SELF KIT

SELF KIT (Social Emotional Learning Facilitator) este un program de consiliere psihologică și educațională care își propune ca obiectiv major dezvoltarea competențelor socio-emoționale ale copiilor de vârstă preșcolară și școlară mică din instituțiile educaționale românești. El este elaborat de un colectiv de psihologi și pedagogi clujeni cu angajament cognitiv-comportamental, cadre didactice universitare și practicieni (Opre și colab., 2010).

Un set SELF KIT reprezintă un pachet complex de materiale psihologice și educaționale destinate prevenirii și combaterii emoțiilor și comportamentelor disfuncționale (nesănătoase) la copii. Acesta este fundamentat pe principiile EREC (Educație Rațional-Emotivă și Comportamentală), fiind focalizat pe probleme comportamentale și emoționale. Este diferențiat pe etape de dezvoltare mentală și conține instrumente de diagnoză. Un beneficiu important este faptul că este un program deschis, ceea ce presupune că după familiarizarea cu el poți să îl dezvolți și să îl modelezi pe nevoile și problemele copilului cu care lucrezi.

Ce înseamnă un program EREC

EREC (Educație Rațional-Emotivă și Comportamentală) e un program de dezvoltare a abilităților socio-emoționale la copii și adolescenți. Acesta a fost intodus în anul 1970 de către William Knaus. Programul include disticte etape:

 1. Educarea profesorilor/ consilierilor
 2. Socializarea copilului cu conceptele rațional-emoționale, mai precis alfabetizarea persoanelor implicate cu ABC-DE
 3. Abordarea problemei comune în școli – în general problema prejudecăților, stereotipurilor, bullying, agresivitate, etc.

Exită diferite tipuri de programe EREC:

 • William Knaus: Rational Emotive Education
 • Ann Vermon: Curriculum Emoțional
 • Michael Bernard: You can do it!
 • Virginia Waters: Rational Stories

Structura KIT-ului

În prezent sunt finalizate două versiuni:

 •  SELF KIT preșcolari
 •  SELF KIT școlari mici.

Fiecare versiune este organizată modular și reunește un număr de 8 module. Un modul este dezvoltat în jurul unei emoții negative disfuncționale. În baza unor evaluări sistematice, am identificat 8 emoții negative disfuncționale care au o incidență relativ mare în mediul educațional românesc. Pentru fiecare dintre acestea, am elaborat un modul distinct.

 1. DEPRESIE – TRISTEŢE PROFUNDĂ
 2. FURIE
 3. ANXIETATE – FRICĂ
 4. RUŞINE
 5. VINOVĂŢIE
 6. GELOZIE
 7. INVIDIE
 8. SENTIMENTE DE RĂNIRE

Fiecare modul SELF KIT conține 12 componente saturate in elemente  preventiv – terapeutice:

 1. Povestea centrală
 2. Activităţi tematice (2-5)
 3. Activităţi rebus
 4. Literatura orală (povești poporane)
 5. Carte de colorat
 6. Mini – enciclopedie (Selfpedia)
 7. Poezii
 8. Cântece
 9. Proverbe
 10. Ghicitori
 11. Jocuri
 12. Puzzle

Formarea utilizatorilor

Seturile SELF KIT sunt oferite împreună cu un program de formare online, produs și oferit printr-un parteneriat între Asociația de Științe Cognitive din România și Frontline Productions.

Programul de formare este creditat pentru psihologi de către Colegiul Psihologilor din România (CPR) cu 20 de credite, iar pentru cadrele didactice de către Ministerul Educației Naționale (CNFP) cu 25 de credite.

Creditarea CPR este acordată de către Comisia de psihologie clinică și psihoterapie Comisia de psihologie Clinică și respectiv, Comisia de Psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională.

Programul de formare are loc exclusiv online, pe platforma elearning.frontlinesolutions.ro.

Atenție! SELF KIT poate fi achiziționat doar în urma finalizării acestui program de formare, în urma căruia este licențiat utilizatorul.

Prețuri

Prețul unui SELF KIT este de 1000 lei + TVA, la care se adaugă prețul formării de 500 lei (toate taxele incluse).

Modalitatea de plată

Plata se realizează prin transfer bancar și poate fi efectuată în 2 sau 3 tranșe.

Suma de 1000 lei + TVA, aferentă SELF KIT, se va transfera în contul SC. Consult Plus SRL: RO31RNCB0106026594600001 deschis la BCR.

Suma de 500 lei, aferentă formării, se va transfera în contul RO21BTRLRONCRT0339366001, deschis la Banca Transilvania.

După efectuarea plății, vă rugăm să transmiteți dovada plății prin email la adresa [email protected]

en_USEN