Psychodiagnostics

Evaluarea profilului intelectual din perspectiva inteligențelor multiple

Teoria inteligențelor multiple definește inteligența ca un potențial emergent și a cărei manifestare depinde de valorile și oportunitățile oferite de cultură. Modul în care este evaluată inteligența este puternic influențată de modul în care este definită. Acest articol detaliază implicațiile teoriei inteligențelor multiple.

Evaluarea creativității prin tehnica evaluării consensuale

Creativitatea este esențială în domeniile de vârf ale economiei și educației, însă evaluarea ei este foarte dificilă. Metoda consensuală presupune evaluarea creativității ca performanță creativă și implică evaluarea experților.

Inteligență și cultură: cum influențează cultura semnificația inteligenței

În teoria inteligenței de succes, inteligența este definită drept abilitatea de a avea succes în termenii standardelor personale, în cadrul unui context socio-cultural. În această teorie, abilitatea de a avea succes depinde de utilizarea aspectelor pozitive personale și compensarea sau corectarea celor negative.

Inteligența: noi descoperiri și dezvoltări teoretice

Cât de mult este inteligența determinată genetic și cât poate fi dezvoltată prin educație și intervenții specializate? Ce diferențe sunt între bărbați și femei, dar și între rase? Ce știm despre relația dintre inteligență și creier?

Măsurarea atenției

Acest articol diferențiază între atenția selectivă și atenția susținută, cât de ușor putem direcționa atenția unde dorim, respectiv cât de mult putem să o concentrăm acolo unde avem nevoie. Sunt analizate modalitățile de a măsura lipsa de atenție și impulsivitatea – două dimensiuni esențiale pentru diagnosticul de ADHD.

Sistemul de evaluare cognitivă: de la teorie la practică

Sistemul de evaluare cognitivă (CAS) este construit pe teoria PASS (planificare, atenție, simultan și succesiv). Teoria PASS se bazează pe fuziunea dintre constructe cognitive și neuropsihologice.

Teoria triarhică a inteligenței de succes

Teoria triarhică a inteligenței explică relația dintre mecanismele mentale care stau la baza comportamentului inteligent, experiență și lumea externă, adică utilizarea mecanismelor mentale în viața de zi cu zi.

Testele de gândire creative Torrence și relevanța lor în secolul 21

Testul Torrance măsoară potențialul creativ și pleacă de la asumpția că se poate măsura creativitatea ca mod de gândire general. Are două versiuni: una verbală și una figurală.

en_USEN