Apasă pedala de frână! Regăsește-ți calmul!

Trăim pe repede înainte, funcționăm mai mereu pe automatisme și facem un balet imposibil între rolurile (nu puține) cărora trebuie să le facem față, iar echilibrul nostru e tot mai fragil. Dacă mai ducem cu noi și conflicte vechi nerezolvate sau dacă relațiile noastre sunt mereu tensionate, rețeta pentru dezastru e clară. Iar dacă vii cu un trecut de stres cronic, s-ar putea să nu fii nici măcar în stare să recunoști o stare de pace și calm… Haideți să vedem cum ne putem ajuta…

Am vorbit în această postare despre funcționarea sistemului nostru nervos autonom și despre importanța activării SNA parasimpatic pentru a reduce starea de alertă pe care SNA simpatic o declanșează.

Astăzi vreau să vă vorbesc despre o metodă simplă și extrem de puternică pe care o putem folosi oricare dintre noi, oricând și care are rezultate dovedite în sute de studii empirice. Avem nevoie, însă, de un pic de context despre variabilitatea ritmului cardiac.

Variabilitatea ritmului cardiac

Ritmul cardiac e cea mai bună reflectare a stării noastre interne, a echilibrului nostru. Între creier și inimă există un dialog permanent. Semnalele pe care inima le trimite creierului influențează percepția, emoțiile și gândurile noastre.

Dacă trăiești constant într-o stare de fight or flight, VRC va fi foarte redusă. Dar cu cât sistemul nervos autonom e mai sănătos, cu atât suntem mai capabili să comutăm de la o stare la alta, ceea ce conferă sistemului flexibilitate și reziliență.

Variabilitatea ritmului cardiac (VRC) reprezintă variația timpului dintre bătăile inimii și e controlată de SNA autonom. O variabilitate crescută arată că organismul nostru poate schimba eficient ritmul cardiac în funcție de activitatea în care e angajat. În alt registru… poate funcționa ca o mașină scumpă care poate ajunge de la 0 la 100 km în 2,7 secunde.

Oamenii cu o variabilitate crescută a ritmului cardiac trăiesc mai mult și au mai puține probleme de sănătate. Peste 300 de studii independente au analizat VRC și legătura cu starea noastră de sănătate. Studii realizate cu peste 11.000 de pacienți au arătat, de exemplu, că un antrenament de echilibrare a ritmului cardiac cu o durată între 6-9 săptămâni crește capacitatea de concentrare cu 24%, îmubunătățește somnul cu 30%, crește cu 38% starea noastră de calm, reduce cu 46% anxietatea și cu 56% depresia.

VRC e un indicator al eficienței și performanței sistemului cardiovascular.  Inimile bolnave au aceeași VRC tot timpul, fie că se odihnesc, fie că sunt în alertă etc. VRC e influențată de stres, hipertensiune arterială sau valori crescute ale colesterolului. VRC e, de fapt, o măsură a felului în care organismul nostru reacționează la stres. Mai multe informații puteți găsi aici.

Respirația și controlul VRC

Ce putem face pentru a crește VRC? Putem respira altfel. Atât de simplu. 

Pentru a ne crește VRC, durata inspirației și durata expirației trebuie să fie egale. Inspirați, spre exemplu, numărând lent până la 4 și expirați în același ritm. În timp ce respirați, imaginați-vă că inspirați și expirați prin zona inimii. 

În tot acest timp încercați să vă concentrați pe o emoție pozitivă, pe recunoștință, dragoste sau acceptare.

Încercați să faceți acest lucru timp de minim 5 minute în fiecare zi și veți fi uimiți de rezultat. Veți reuși să creșteți și să aduceți în armonie micile modificări ale intervalului dintre bătăi, iar prin asta să vă îmbunătățiși sănătyatea cardiovasculară, imunitatea și dispoziția.

Există și diferite aplicații de mobil pe care le puteți folosi. Eu folosesc Inner Balance. Există și versiune de iOS și de Android, dar aveți nevoie de un senzor, pe care îl primiți prin poștă. Acesta se conectează la telefon și se atașează de ureche pentru a măsura VRC. Aplicația oferă instrucțiuni clare și simple cum să respirați, dar și un feedback permanent al stării de coerență a ritmului cardiac.

Ca în orice domeniu, cheia e consistența. Faceți constant acest exercițiu și bucurați-vă de calm și pace. De neprețuit!

Ca de obicei, rămâneți aproape! Mai ales de voi înșivă…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RORO