Relații de cuplu

cuplu se tine de mana

Stiluri de atașament: efecte în relațiile de cuplu ale adulților

Copiii au stiluri diferite de atașament în funcție de cum se comportă părinții cu ei. Aceste stiluri sunt: securizant, anxios, evitant și dezorganizat. Aceleași stiluri de atașament au fost evidențiate și în relațiile de cuplu. Și în aceste relații căutăm siguranță și protecție.

cuplu care se cearta

Distorsiuni cognitive în relațiile de cuplu

Certurile care apar în relații sunt datorate de multe ori distorsiunilor cognitive ale partenerilor. Acestea sunt erori de judecată sau gânduri automate care preced și provoacă răspunsuri emoționale, mintea nostră creând scenarii eronate.

Stilul de atașament anxios: ”Mă iubește? Nu mă iubește?”

Atașamentul anxios este caracterizat prin faptul că nu te deranjează apropierea de partener și de un nivel de anxietate ridicat față de relație (te îngrijorează evoluția relației). Te îngrijorează des posibilitatea ca partenerul să te abandoneze și te apropii foarte mult de el…

Stilul de atașament evitant: ”Lasă-mă, dar nu-mi da pace”!

Stilul de atașament evitant se formează din cauză că mama nu ne satisface nevoile emoționale, fizice și de siguranță în timpul copilăriei. De aceea ne așteptăm să ne fie respinse nevoile și credem că nu merităm dragostea și sprijinul partenerului nostru.