Inteligența emoțională

Inteligența emoțională este un concept-umbrelă care adună mai multe abilități referitoare la emoții:

  • auto-cunoașterea: identificarea propriilor emoții și înțelegerea lor
  • empatia – identificarea și înțelegerea emoțiilor celorlalți
  • auto-controlul – exprimarea, acceptarea și modificarea (la nevoie) a emoțiilor proprii
  • reglarea emoțiilor celorlalți – validarea acestor emoții și inducerea (la nevoie) unor stări emoționale altora
  • atitudinea pozitivă – creșterea frecvenței emoțiilor pozitive și dezvoltarea optimismului

ce sunt emotiile
Ce sunt emoțiile și de ce este important să le înțelegem mai bine

Emoțiile sunt reacții complexe, declanșate de factori interni (amintiri) sau externi (situații, persoane). Pe lângă trăirea subiectivă, ele presupun o reacție fiziologică, o interpretare (cogniție) și un răspuns comportamental. Înțelegerea naturii emoției este o parte esențială a inteligenței emoționale.

Care sunt funcțiile emoțiilor?

Emoțiile sunt răspunsuri complexe care implică gânduri, modificări fiziologice și comportamente. Ele sunt esențiale pentru funcționarea noastră în lume. Emoțiile ne informează cine suntem, cum sunt relațiile noastre cu ceilalți și cum să ne comportăm în context social.

Inteligența emoțională: cele patru componente fundamentale

Inteligența emoțională se referă la capacitatea noastră de a opera cu emoții pentru a ne atinge scopurile. Ea include abilități fundamentale cum sunt conștientizarea propriilor emoții și reglarea lor, dar și identificarea emoțiilor altor persoane, empatia și reglarea acestor emoții ale altora.

Conștientizarea emoțiilor: identifică declanșatorii

Orice emoție este declanșată de ceva anume, fie că este un eveniment, o persoană sau un gând. Conștientizarea emoțiilor include capacitatea de a le identifica declanșatorii. Dacă nu apare declanșatorul, nu apare emoția, însă tipul de emoție și intensitatea acesteia este determinată de felul în care interpretăm declanșatorul.

Emoția este rezultatul unei interpretări

Modul în care interpretăm ceea ce ni se întâmplă determină dacă vom simți o emoție și ce fel de emoție vom simți. Aceste interpretări sunt de multe ori automatizate, au loc rapid și inconștient, ceea ce le face foarte greu de schimbat. Ele pot fi, însă conștientizate, ceea ce ne oferă o mai bună înțelegere.

Munca emoțională. Efectele controlului emoțional la locul de muncă

În viața de zi cu zi trăim o gamă largă de emoții, de la bucuria pe care o simțim când ne revedem cu un prieten drag, până la furia sau supărarea resimțită atunci când primim un subiect de examen pe care-l considerăm nedrept. În cursul unei zile aceeași gamă de emoții…

Emoții colective – ce sunt, cum apar, cum diferă de emoțiile individuale

Emoțiile colective sunt mai mult decât suma emoțiilor individuale ale membrilor unui grup sau colectivități. Ele rezultă din interacțiunea mai multor indivizi și își modifică proprietățile ca urmare a acestei interacțiuni. Diferă de emoțiile individuale prin diversitate, intensitate și durată.

ro_RORO