Psihologia vânzării

Psihologia vânzării presupune aplicarea unor principii psihologice descoperite sau testate științific în contextul unui demers de vânzare. Însă premisa noastră este că vânzarea nu se limitează la încercarea de a vinde un produs sau serviciu, ci și atunci când încercăm să convingem pe cineva să adopte o idee sau să facă ceva anume. Altfel spus, indiferent că vindem o idee, o cale de acțiune, un proiect sau propriile abilități în încercarea de a obține un job, toți vindem sub o formă sau alta și putem beneficia de cunoașterea principiilor persuasiunii, dar și de alte principii și tehnici relevante.

 

doua rute

Există două rute ale persuasiunii și trebuie să le folosești pe amândouă

Despre ruta centrală și ruta periferică în persuasiune: cum să le folosești și când să le folosești pentru a convinge.

RECIPROCITY_SQUARE

La baza relațiilor profitabile stă reciprocitatea

Principiul reciprocității este foarte puternic în relațiile dintre oameni. Dacă vrei să fi influent pe termen lung, trebuie să știi cum să te folosești de el fără să manipulezi.

expensive v. cheap

Prezintă prima dată produsul mai scump

Principiul reciprocității se aplică și la concesii. De aceea este o idee bună să începi cu produsul sau opțiunea mai scumpă atunci când ai ocazia.

atragator

Fă-te plăcut pentru a convinge: atractivitate și flatare

Suntem mai ușor influențați de oamenii de care ne place. Prin urmare, fă-te plăcut prin toate mijloacele care îți stau la dispoziție. Două dintre ele sunt atractivitatea fizică și flatarea.

mirroring

Fă-te plăcut pentru a convinge: similaritate și scop comun

Ne plac oamenii care sunt ca noi și cei care vor să coopereze cu noi. Pentru a te face plăcut, caută puncte de similaritate și încearcă să stai de aceeași parte a mesei cu cel pe care vrei să-l influențezi.

perspective taking

Pune-te-n pielea clientului

Asumarea perspectivei clientului este o capacitate esențială pentru orice vânzător. Se referă doar la a-ți dezvolta capacitatea de a vedea lucrurile din perspectiva clientului pe care urmează să-l vizitezi.

social proof

Folosește dovada socială pentru a convinge

Ne folosim conștient sau mai puțin conștient de ce cred alți oameni pentru a decide dacă un lucru este bun, corect, valoros, nostim sau dacă ar trebui sau nu să facem ceva anume (cum ar fi să cumpărăm un produs). Această dovadă poate fi un instrument puternic de persuasiune.

Smiling senior businessman in glasses signing important contract. Vietnamese aged entrepreneur arranging merger deal with another company. Strategic management concept

Obține angajamente mici pentru a exploata nevoia de consistență

Un angajament luat va activa nevoia noastră automată de a fi consistenți cu noi înșine. La fel cum nu ne place să fim datori, nu ne place nici să fim inconsistenți. De aceea ne este atât de greu să ne schimbăm părerile, mai ales dacă le-am exprimat în public.

too many options

Oferă mai puține opțiuni clienților, dar niciodată una singură

Dacă are o singură opțiune, clientul va fi înclinat să se mai gândească și să mai caute alternative. În schimb, dacă prezentăm clientului cel puțin două opțiuni similare sau comparabile, îi va fi mai ușor să stabilească valoarea relativă a acestora și să ia o decizie.

fail better

Înlocuiește mentalitatea fixă cu mentalitatea de creștere

Crezi că abilitățile sunt înnăscute și nu pot fi modificate semnificativ prin experiență? Sau crezi că le poți dezvolta prin învățare și efort? Mentalitatea ta va influența modul în care te raportezi la risc și la eșec.

too much pressure

Extraverții nu sunt cei mai buni vânzători

Există câteva situații în care studiile științifice ajung la concluzii care care contrazic părerea acceptată de majoritatea oamenilor. Însă puține sunt cazurile în care o idee este mai frecvent împărtășită și totuși greșită. Un astfel de caz este relația dintre extraversiune și performanța în vânzări.

Amorsarea: pregătește mintea pentru persuasiune

Amorsarea se referă la pregătirea persoanei pentru mesajul persuasiv, fapt care poate să determine dacă vom avea succes sau nu în a-l convinge să facă lucrul propus de noi. Pentru a înțelege cum și de ce, trebuie să înțelegem mai întâi ce este o schemă cognitivă, iar apoi ce este amorsarea.

Persuasiune: Stabilește așteptări înalte pentru a obține mai mult

Expectanțele ne ghidează comportamentul prin faptul că vom încerca să atingem acele așteptări. Ele funcționează ca o ancoră, de care nu ne îndepărtăm prea mult. Un alt mecanism posibil este distorsiunea confirmării: oamenii tind să caute informații care să le confirme expectanțele și credințele.

pioni pe tabla

Puterea autorității: cum să folosești principiul autorității în persuasiune

Puterea autorității – fie că vine din expertiză, o funcție sau capacitatea de a recompensa și pedepsi – este extrem de convingătoare pentru noi. Este atât de convingătoare încât doar semnele acestei puteri ne fac mai complianță: titluri, uniforme și accesorii vestimentare sunt suficiente pentru a deveni mai obedienți.

ro_RORO