Research Digest

Relația complicată dintre prietenie și fericire

Prietenii apropiați și persoane dragi ne fac fericiți. Dar când suntem fericiți, investim (măcar parțial) această fericire în dezvoltarea de relații noi și în proiecte pe termen lung (ex. muncă, învățat) Astfel, ne asigurăm un echilibru de durată…

Power pose: Ne putem schimba atitudinea dacă ne schimbăm postura?

Postura dominantă ne face mai dominanți, mai predispuși la risc, crește nivelul de testosteron și ne face mai plăcuți în interviuri. Cât de mult adevăr este, de fapt, în aceste afirmații?

”Îmi pare rău” – De ce ne este greu să ne cerem iertare

Cu toții facem greșeli, dar de multe ori ne este greu să ne cerem iertare. Care sunt motivele și cum putem să depășim aceste obstacole?

De ce credem în Dumnezeu

Este credința în Dumnezeu o nevoie înnăscută sau este doar învățată prin socializare? Și care sunt diferențele psihologice între cei care cred și cei care nu cred?

Cele 6 emoții universale s-ar putea să nu fie chiar universale

Există oare emoții universale sau sunt ele exprimate și interpretate contextual? În ultimii 30 de ani, teoria emoțiilor universale a fost unanim acceptată. Dar este ea și adevărată?

 

Sex și semnificație

Un studiu recent despre efectele sexului asupra emoțiilor și sentimentului că viața are sens pune sub semnul întrebării concepția că plăcerea și sensul sunt incompatibile. Putem oare să fim și hedonici și eudaimonici în același timp?

Privește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți: despre suprapunerea imaginii de sine cu imaginea celor dragi

Pentru că suprapunem imaginea de sine cu imaginea celor dragi ne este mai greu să diferențiem între fața noastră și fața lor. Apropierea nu e doar emoțională, ci și vizuală.

Banii nu aduc fericirea, dar oamenii mai bogați sunt mai mulțumiți de viața lor

Fericirea este o emoție și, ca orice emoție, dispare repede. Satisfacția sau bunăstarea psihologică este o evaluare mai stabilă, iar banii o influențează pozitiv.

Sunt discuțiile mărunte (small talk) dăunătoare?

Oamenii care sunt mulțumiți cu viața lor au mai multe conversații. Cât de mult contează dacă sunt discuții mărunte (small talk) sau conversații de substanță?

Singurătatea pe termen lung: Ce rol are stilul de atașament?

A fi singur și stilul de atașament sunt inseparabile. Stilul de atașament determină cum este trăită singurătatea și consecințele ei.

Gelozia: Sunt femeile diferite de bărbați?

De ce simțim gelozia și cum apare aceasta la bărbați și la femei? Un rezumat al celor mai relevante studii științifice pe această temă.

ro_RORO