Efecte pozitive și negative ale emoțiilor asupra sănătății

Conspect al articolului ”Health-promoting and health-damaging effects of emotions. The view from developmental functionalism”, de Nathan Consedine, publicat în ”Handbook of emotions” în 2008.

De-a lungul spectrului dezvoltării unei afecțiuni se pune accent pe cinci puncte: cauza primară și prevenția ei, cauza secundară și prevenția ei, sensibilitatea la simptome, screening și alegerea tratamentului și aderența la el.

Cauze primare și prevenția lor

Afectul negativ are implicații în boli de inimă, cancer, artrită, diabet, SIDA și răceală.

În domeniul cardio-vascular, emoții negative precum furie, frică, depresie, sunt implicate în procese de bază ale bolii, funcționare imunitară, incidență și mortalitate timpurie. Emoțiile pozitive sunt relaționate cu un nivel superior al sănătății, spitalizare mai scurtă și nivel mai scăzut al mortalității pentru HIV.

Optimismul are efecte pozitive asupra afecțiunilor de plămâni. Speranța este asociată cu o supraviețuire mai lungă la pacienții cu cancer. Curiozitatea este asociată negativ cu hipertensiune, diabet și mortalitate.

În general, emoțiile pozitive sunt asociate pozitiv cu imunitatea și producția de hormoni. De asemenea, ele facilitează stiluri cognitive care promovează sănătatea.

Cauze secundare și prevenția lor

Emoțiile negative au rol în menținerea și recăderea comportamentelor precum fumatul, consumul de mâncare pentru confort emoțional, consum de alcool, consum de droguri și supra-alimentare. De asemenea, sunt asociate cu niveluri scăzute de exerciții fizice.

Emoțiile pozitive sunt asociate cu nivelul de sănătate și de exerciții fizice auto-raportate. De asemenea, sunt asociate cu o intuiție mai bună, dar și comportamente de risc precum sex neprotejat și folosirea de stimulente.

Percepția simptomelor

Persoanele cu emoții negative au o tendință mai redusă de a se îngriji, dar tind să se plângă mai mult de simptome somatice. Persoanele cu anxietate sunt mai atente la simptomele lor și le este ușor să diferențieze între starea curentă și cea de bază. Persoanele cu depresie raportează mai acurat simptomele.

Screening

S-a studiat frecvența contactării medicilor. Persoanele cu emoții negative, în special de sex feminin, au acest comportament mai des. Furia prezice un număr mai mare de vizite la medic, dar nu și internarea. Tristețea prezice mai multe comportamente de contactare a medicilor la bărbați.

Frica și anxietatea facilitează la femei screeningul pentru cancer de sân, iar pentru bărbați screeningul pentru cancerul de prostată.

Femeile cu depresie, deși contactează mai des medicii, fac mai rar mamografii și au diagnostic de cancer în stadii mai avansate.

Rușinea este relaționată negativ cu contactarea medicului.

Tratament și aderență

Femeile cu gânduri intruzive și frică față de cancer sunt mai predispuse să aleagă tratamentul cu tamoxifen pentru cancerul la sân.

Calitatea vieții determină schimbarea de la tamoxifen la chimio-terapie.

Anxietatea și depresia interferează cu tratamentul și aderența.

Există două moduri de a reacționa la diagnostic. Una este rapidă, instinctivă, numită risc ca emoții și una logică, numită risc ca analiză. Factori precum vârsta și stresul pot crește abordarea afectivă și scădea abordarea analitică.

Aderența este mai redusă pentru persoanele cu depresie, cu hipertensiune, cu diabet sau SIDA.

Anxietatea determină aderența mai scăzută la tratamentul HIV, dar și la dializă.

Emoțiile pozitive, determinate de suportul social, sunt relaționate cu aderența mai bună în cazul pacienților cu SIDA.

Emoții discrete

Dezgustul este singurul cu funcții clare, încurajând evacuarea unor substanțe. Poate influența alegeri de dietă, comportamente obsesive și raportarea simptomelor afecțiunilor sexuale.

Vinovăția este relaționată cu motivația pentru schimbare. Este asociată pozitiv cu efectuarea de exerciții fizice, îmbunătățirea dietei și reducerea consumului de substanțe.

Rușinea determină evitarea consultului medical.

Un determinant direct al consultului medical este frica de durere. Aceasta este asociată cu scăderea frecvenței screeningului pentru cancer. Dacă există expectanța ca screeningul să reducă această frică, acesta este efectuat mai frecvent.

Emoțiile anticipate motivează comportamentul pentru a preveni emoțiile actuale.

Generalizare

Furia, deși are în general efecte negative, la o minoritate de femei are efecte pozitive.

Deși emoțiile negative influențează calitatea somnului, relația nu este valabilă pentru persoanele de culoare din Caraibe care vorbesc engleză.

Deși tristețea este asociată cu simptome somatice în cazul bărbaților albi născuți în America și al celor dominicani, această asociere nu apare la bărbații de culoare din Caraibe care vorbesc engleza.

Femeile cu emoții negative mai mari raportează mai multe simptome severe, iar bărbații raportează simptome mai generale.

În cazul femeilor, anxietatea prezice bolile cardio-vasculare, iar în cazul bărbaților acestea sunt prezise de ostilitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RORO