Cum să ajuți pe cineva care are o problemă cu alcoolul

Am discutat într-un articol despre stigmatizarea în alcoolism și ce efecte are aceasta asupra unei persoane. E momentul să învățăm o abordare mai bună, și anume cum să ajutăm o persoană care consumă alcool abuziv sau ce putem face ca să îi ușurăm acesteia drumul recuperării.

Putem ajuta o persoană care suferă de alcoolism prin diverse moduri, dar întâi cred că e important să știm la ce ne uităm atunci când o persoană dezvoltă o problemă.

Vorbim despre alcoolism atunci când viața persoanei și a celor din jurul ei este afectată negativ. Putem identifica această situație după următoarele semne:

  • nu reușește să își reducă sau oprească consumul de alcool, chiar dacă își propune asta;
  • își petrece mult timp cu băutul sau cu revenirea din mahmureală;
  • nu își mai îndeplinește responsabilitățile de la lucru, școală sau din familie din cauza băutului;
  • continuă să bea chiar dacă îi afectează relația cu cei dragi;
  • bea și dacă este periculos fizic pentru acesta (cum ar fi, la volan);
  • are o toleranță crescută la alcool, adică are nevoie de tot mai mult pentru a se îmbăta;
  • are simptome de sevraj sau bea pentru a le ameliora (cum ar fi problemele cu somnul, tremuratul, greața, etc.). 
Liniile de tratament

Dacă observăm aceste semne la o persoană, un prim pas înspre a îi ajuta ar putea fi să ne informăm despre liniile de tratament și apoi să o direcționăm spre ceva adecvat pentru ea. 

Ca linii de tratament pentru alcoolism, se folosesc două elemente-cheie: medicația, care acționează pe sevraj, și psihoterapia, care lucrează cu schimbări pe termen lung. Cele două pot merge mână în mână, în general la cazuri mai grave, însă terapia este crucială în revenire. Voi aborda în viitor diverse forme de terapie și modul lor de funcționare pentru această problemă. 

Pentru îngrijire sau în cazul persoanelor fără posibilități, există ajutor în grupurile de suport mutual, cum sunt Alcoolicii Anonimi. Ele au rolul de a crea o comunitate care au în comun o problemă cu alcoolul, și împreună lucrează cu cineva care și-a revenit din aceasta.

Modalități de susținere

Recomandarea uneia sau ambelor forme de tratament poate fi însoțită de anumite comportamente de sprijin. 

Un sistem de sprijin poate să aibă un impact asupra recuperării unei persoane, iar noi putem ajuta în acest sens prin a fi acolo și a o asculta activ, chiar a o îndemna să se deschidă despre experiențele ei. Astfel, nu se va simți respinsă și va simți că are pe cineva aproape, cineva cu care poate discuta fără a îi fi rușine de problema sa. 

Ce putem face mai mult este să încurajăm persoanele apropiate, familia și prietenii, să se informeze și să sprijine această persoană în revenirea sa. Susținerea lor este prețioasă în traseul recuperării și chiar poate să influențeze reducerea consumului

Vă trimit spre o platformă a Alianței pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), numită AlcoHelp. Aceasta poate fi de ajutor prin cele patru funcții ale sale: terapie (10 ședințe, construite în baza studiilor), forum de discuții (adresat tuturor utilizatorilor, pentru relatarea de experiențe), conectarea cu specialiști (posibilitatea de a trimite un mesaj direct) și e-mailurile de motivare (transmise pentru a susține procesul revenirii).

Ca o ultimă recomandare, în această situație este important să conștientizezi că este la fel de important să fii de ajutor pentru tine. Este normal să fie dificil pentru tine, și nu este misiunea ta să ai grijă de o persoană. De aceea e important să îți dozezi implicarea, să nu te învinovățești că uneori nu vei putea fi aproape de persoană, și să conștientizezi că revenirea din dependențe durează mult timp

Să nu uităm să avem grijă de noi atunci când încercăm să avem grijă de alții. 

Poate că ai observat că nu am abordat tema ”ce să faci dacă o persoană devine violentă”. Ei bine, acest subiect este unul la care trebuie să ne uităm cu atenție, într-un articol viitor.

Surse bibliografice

De Soto, C. B., O’Donnell, W. E., & De Soto, J. L. (1989). Long‐term recovery in alcoholics. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 13(5), 693-697.

Groh, D. R., Jason, L. A., Davis, M. I., Olson, B. D., & Ferrari, J. R. (2007). Friends, family, and alcohol abuse: An examination of general and alcohol-specific social support. American Journal on Addictions, 16(1), 49-55.

Booth, B. M., Russell, D. W., Soucek, S., & Laughlin, P. R. (1992). Social support and outcome of alcoholism treatment: An exploratory analysis. The American journal of drug and alcohol abuse, 18(1), 87-101.

National Institute for Health and Care Excellence. (2011). Alcohol-use disorders: diagnosis, assessment and management of harmful drinking (high-risk drinking) and alcohol dependence.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RORO