Design experimental

Conspect al capitolului 9, ”Experimental design” din ”Introduction to Behavioral Research”, de Mark Leary.

Design unifactorial 

Design-urile experimentale în care există doar o variabilă independentă se numesc design-uri unifactoriale. Cel mai simplu design unifactorial este cel cu două grupe experimentale. Într-un experiment sunt necesare cel puțin două condiții, dar de cele mai multe ori sunt utilizate mai multe.  

Asignarea participanților 

În designul unifactorial pot fi folosite grupuri randomizate, grupuri perechi sau design cu măsurători repetate. Grupurile perechi sunt utilizate pentru a crește similaritatea grupurilor experimentale înainte de manipularea variabilei independente. Aceste grupuri sunt formate pe baza similarității la o variabilă relevantă. Într-un design cu măsurători repetate, fiecare participant trece prin toate nivelele variabilei independente.  

Design-uri pretest și posttest 

Atunci când variabila dependentă este măsurată doar după ce a avut loc manipularea experimentală, vorbim de un design post-test.  

În cazurile în care cercetătorii măsoară variabila dependentă de două ori – înainte și după manipularea variabilei independente, vorbim despre design pre-test – post-test.  

Pretestarea participanților oferă trei avantaje. În primul rând, cercetătorul poate determina dacă participanții diferă în funcție de variabila dependentă la începutul experimentului. În al doilea rând, comparând rezultatele pre-test și post-test se poate observa cât a modificat variabila independentă variabila dependentă. Pretestarea oferă un nivel de bază pentru a calcula mărimea efectului. În al treilea rând, aceste design-uri au o putere mai mare, având o probabilitate mai mare de detecta efectele variabilei independente asupra comportamentului.  

Un posibil dezavantaj al utilizării pretestării este sensibilizarea. Administrarea unui pre-test poate determina participanții să răspundă diferit la variabila independentă. Pentru a elimina această problemă, cercetătorii pot pretesta doar jumătate din participanți. Comparând testele la post-test, se poate observa dacă pretestarea are efecte asupra rezultatelor experimentului.  

Deși folositor, acest design nu este necesar. Un design post-test poate oferi toate informațiile necesare pentru a vedea dacă variabila independentă are efecte asupra variabilei dependente.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEN