Grija de sine (self-care)

Grija față de noi înșine este esențială pentru a putea avea o viață bună și plină de împliniri. Nu putem să tot luăm din sac fără să punem și înapoi. De prea multe ori uităm că relația cea mai importantă pe care o avem este cea cu noi înșine. De ea depinde calitatea tuturor celorlalte relații din viața noastră.

Grija de sine poate lua multe forme. Să-ți dai timp de relaxare și liniște, de odihnă și contemplare. Să mănânci sănătos și să faci mișcare suficient și regulat.

Grija de sine înseamnă să-ți construiești o viață din care să nu-ți vină să fugi.

grija de noi insine

Despre grija de noi înșine (self-care)

Relația cu noi înșine este cea mai importantă relație. De ea depinde calitatea tuturor celorlalte relații din viața noastră. De aceea, grija față de noi înșine trebuie să devină o prioritate.

Self-Compassion

Compasiunea față de sine: o idee exotică?!

Grija față de noi înșine și compasiunea cu care ne tratăm în momentele de suferință nu sunt nici semne de egoism, nici de îngăduință excesivă. Sunt semnele unei atitudini sănătoase față de noi, fundamentul unei relații sănătoase cu noi înșine. Semnul că merităm ne tratăm pe noi înșine la fel cum îi tratăm pe ceilalți atunci când le este greu.

yoga

Yoga și reconectarea cu corpul nostru – o piesă în recuperarea după traumă

Yoga e un sistem integrat de practici care include posturi fizice (asane), tehnici de meditație și tehnici de respirație (pranayama) cu efecte asupra sănătății noastre fizice și psihice. În ultima vreme se strâng tot mai multe dovezi pentru eficiența practicii yoga ca tratament complementar în recuperarea după traumă.

diamantele

Diamantele din noroi sau creșterea post-traumatică (post-traumatic growth)

Creșterea post-traumatică e, de fapt, schimbarea psihologică pozitivă care apare ca rezultat al luptei cu circumstanțe dificile de viață. E un fenomen psihologic care însoțește cele mai diverse tipuri de traumă. Căutarea sensului este elementul esențial în creșterea post-traumatică.

kintsugi

Kintsugi – arta cicatricilor prețioase

Kintsugi este o străveche artă japoneză de reparare a vaselor ceramice cu rășină și praf de aur. Este o metaforă a curajului nostru de a ne suma rănile, cicatricile și vulnerabilitățile și de a ne reîntregi în ființe mai rotunde și mai autentice.

abuz si vindecare

Abuz și vindecare

Vindecarea în urma relațiilor abuzive emoțional este un proces multifațetat și foarte personal. E nevoie de acceptare și conștientizarea emoțiilor noastre, de exprimarea sănătoasă a furiei și refacerea atașamentului, de dezvoltarea sentimentului de autonomie și de afirmarea cu curaj și compasiune a ceea ce suntem.

scrierea expresiva

Scrierea expresivă și efectele asupra sănătății fizice și emoționale

Scrierea expresivă presupune ca, timp de câteva zile consecutiv, pentru 15-20 de minute, să scrii despre evenimentele traumatice pe care le-ai trăit. Acest obicei poate avea efecte pozitive pentru sănătatea ta fizică, dar și pentru funcționarea psihologică și sănătatea emoțională.

apasa pedala de frana

Apasă pedala de frână! Regăsește-ți calmul

Învață să reduci starea cronică de alertă și stresul cu o metodă simplă și foarte puternică care te va ajuta să-ți regăsești echilibrul. Creșterea variabilității ritmului cardiac prin exerciții de respirație îmbunătățește starea de sănătate cardiovasculară, imunitatea și dispoziția noastră emoțională.

The woman running on the dirt road on the sunny background

Activitatea fizică protejează împotriva depresiei. Recomandările OMS

Organizația Mondială a Sănătății recomandă 150 de minute de activitate fizică aerobică moderată în fiecare săptămână sau 75 de minute de activitate fizică aerobică intensă sau o combinație echivalentă a celor două. În această doză, mișcarea are beneficii fizice și psihologice bine documentate.

criticul intern

Criticul intern sau abuzatorul din interiorul nostru

Criticul intern este vocea din mintea noastră, dezvoltată în relațiile timpurii cu persoanele care ne-au îngrijit, care ne judecă fără milă orice greșeală și al cărei mesaj e acela că nu suntem niciodată de-ajuns. La maturitate putem reduce această voce prin cultivarea compasiunii și blândeții față de noi înșine.

 

relatiile sanatoase

Cum arată relațiile sănătoase

Relațiile sănătoase cu noi înșine și cu cei din jur presupun empatie și grijă, dar și capacitatea de a ne recunoaște contribuția în conflicte și abilitatea de a tolera un oarecare grad de ambivalență.

mindfulness

Meditația de tip mindfulness și relația cu conținutul minții tale

Meditația de tip mindfulness te poate ajuta nu doar să reduci stresul sau anxietatea, ci poate duce la o stare de percepție modificată care te poate ajuta să schimbi relația cu conținutul propriei tale minți.

o linie trasa pe asfalt

Despre limite

Limitele în relațiile cu ceilalți sunt necesare nu doar pentru sănătatea noastră emoțională, dar și pentru sănătatea relațiilor pe care le cultivăm. Ne protejează drepturile, obiectivele, timpul și spațiul personal. Sunt o măsură a relațiilor funcționale cu noi înșine și cu ceilalți.

fata care mediteaza

Meditația mindfulness nu este o tehnică de relaxare

Mindfulness este o stare mentală, iar capacitatea noastră de a atinge și menține această stare poate fi antrenată prin meditația de tip mindfulness.

cum trasam limite

Cum trasăm limite în relațiile noastre

Procesul de a trasa limite în relația cu ceilalți începe cu a ne cunoaște nevoile și a ne defini obiectivele. Odată identificate limitele legate de timpul, emoțiile sau valorile noastre e important să le comunicăm cu fermitate și să acționăm întotdeauna conform cu ele.

Jurnalul

Jurnalul – tehnică de auto-reflecție și autocunoaștere

Jurnalul este o tehnică de auto-reflecție și autocunoaștere prin intermediul căreia dăm sens și semnificație gândurilor, sentimentelor și experiențelor noastre de viață.

Yoga

Yoga – practica ce poate reuni mintea, corpul și sufletul

Yoga este o antică practică indiană și o metodă auxiliară cu mare potențial în tratamentul pacienților cu diagnostic clinic, căci aduce îmbunătățiri în domeniul sănătății cognitive și fizice.