Trăim într-o societate în care a fi mereu ocupat și pe fugă este o dovadă a prețuirii de sine și a productivității, deși acest lucru vine cu costul deconectării de momentul prezent și de noi înșine. Yoga este o practică alternativă, care alături de intervențiile terapeutice validate științific, reușește să contribuie semnificativ la bunăstarea noastră. Când ne dorim să producem schimbări pozitive în viața noastră și să reintrăm în uniune cu mintea, corpul și sufletul nostru, putem apela la o serie de practici contemplative, precum meditația sau yoga. Acestea au potențialul de a diminua impactul efectelor negative pe care stresul îl are asupra sănătății noastre fizice și psihice, iar cercetările științifice ne demonstrează cum acest lucru poate fi posibil.
Ce este Yoga?
Yoga este o antică practică indiană ce datează din urmă cu aproximativ 2000 de ani. Cuvântul „yoga” derivă din limba sanscrită și înseamnă „uniune”. Aceasta este de mai multe tipuri, iar fiecare dintre acestea are particularitățile și beneficiile sale specifice. Trei dintre acestea sunt Hatha Yoga, Vinyasa Yoga și Ashtanga Yoga și este foarte important să găsești varianta care ți se potrivește. Scopul central al acestora tinde să fie același.
Care este scopul ei?
Yoga era și este în continuare practicată cu scopul de a reuni mintea, corpul și sufletul prin intermediul mișcărilor fizice (asana), meditației și exercițiilor de respirație (pranayama). Inițial, aceasta era ancorată puternic în principiile religioase, iar obiectivul său central era acela de a aduce împreună conștiința individuală cu conștiința universală.
În ziua de azi, yoga este o practică holistică recunoscută pentru efectele sale pozitive asupra sănătății noastre fizice și mintale, în special când aceasta este combinată cu intervențiile terapeutice validate științific. Este frecvent practicată datorită efectelor pozitive pe care le are asupra bunăstării noastre psihologice, dar și datorită beneficiilor sale asupra bunăstării noastre fizice, căci se aseamănă cu o formă de exercițiu fizic. Yoga contribuie la îmbunătățirea tonusul muscular, flexibilității, echilibrului, calității somnului, dar și la menținerea greutății noastre corporale 1,2. Însă, aceasta nu este o simplă formă de exercițiu fizic, căci meditația și exercițiile de respirație sunt componente esențiale ale practicii. În cadrul exercițiilor fizice obișnuite aerobe și anaerobe, acestea lipsesc. Mai mult, în cadrul acestei practici accentul cade răsunător asupra acceptării sinelui nostru exact așa cum este, asupra conștientizării și înțelegerii depline a senzațiilor noastre corporale, mai ales acelea ce tind să ne provoace disconfort.
Cui i se adresează această practică?
Yoga este pentru toată lumea. Deși oamenii tind să considere că pentru a practica yoga este necesar să fie flexibili, să aibă tonus muscular și să fie tineri, acest lucru nu este adevărat. Accentul nu cade asupra obținerii posturilor perfecte. Importantă și de efect este ancorarea participantului în momentul prezent, atenția pe care acesta o acordă respirației lui, dar și activării grupelor sale musculare. Așadar, este vorba despre intrarea în contact, pe deplin conștientă, cu noi înșine. Mai mult, datorită diferitelor tipuri de yoga, datorită diferitelor intensități ale exercițiilor din cadrul practicii, aceasta poate fi adaptată pentru toată lumea, chiar și pentru aceia dintre voi care nu sunt deloc flexibili. Practica și exercițiile din cadrul acesteia sunt alese și adaptate de către voi sau de către mentorul vostru în funcție de nevoile, de flexibilitatea și de condiția voastră fizică, nu invers.
Ce ne spun cercetările științifice?
Yoga are efecte pozitive pentru sănătatea celor cu diagnostic clinic, dar și pentru cei fără diagnostic clinic, căci au loc îmbunătățiri la nivelul calității vieții și condiției lor fizice.3 Această îmbunătățire în calitatea vieții aduce în mod implicit și bunăstarea psihologică, care se datorează efectelor fiziologice pe care yoga le are. Acestea implică reglarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA), dar și reglarea sistemului nervos simpatic.4 HPA reglează secreția de cortizol (hormonul stresului). Astfel, sunt întâmpinate și mediate efectele nocive pe care cantitatea ridicată de cortizol secretată o poate avea asupra sistemului nostru cardiovascular.
Un review sistematic din 2004 a investigat efectul pe care yoga îl are asupra gestionării tulburărilor de anxietate, timp de două luni. Rezultatele sunt promițătoare și semnificative, căci s-a înregistrat o scădere a nivelului de anxietate resimțit de către cei cu diagnostic clinic.
Studiile5,6,7 consideră că yoga este o bună alternativă de tratament auxiliar, căci tinde să fie benefică și pentru cei cu depresie. Acest efect apare atât datorită mecanismelor fiziologice, cât și datorită mecanismelor psihologice implicate. Câteva dintre cele din urmă presupun dezvoltarea abilităților de coping sănătoase, cultivarea autocompasiunii, conectarea socială (în contextul participării la clasele de yoga), cât și inițierea răspunsurilor adaptative la stres4. Mai este posibil ca acest efect să apară datorită distragerilor atenționale de la gândurile disfuncționale, dar și datorită cultivării unui monolog interior util, pozitiv. Metacogniția și propriocepția sunt și acestea cultivate în această practică, contribuind la antrenarea anumitor funcții cognitive precum atenția sau memoria. Toate acestea pot contribui la îmbunătățirea sănătății mintale a celor cu diagnostic clinic.
Yoga tinde să fie benefică și pentru pacienții cu cancer, căci se produc modificări în ceea ce privește reducerea intensității simptomatologiei anxioase și depresive ce poate apărea la aceștia8. Un grup de cercetători9 au realizat o meta-analiză în care au investigat beneficiile pe care yoga le are asupra pacienților cu cancer. Aceștia au ajuns la concluzia că yoga poate îmbunătăți sănătatea psihologică a acestor pacienți.
Această practică poate avea efecte pozitive dacă este folosită ca metodă auxiliară și în tratamentul de reabilitare a pacienților cu leziuni cerebrale1. La nivel psihologic, efectele benefice sunt prezente când vine vorba despre calitatea vieții percepute. La nivel fiziologic, beneficiile apar mai ales în cadrul bunei funcționări a sistemului respirator.
Concluzii
Yoga este o metodă auxiliară cu mare potențial în tratamentul pacienților cu diagnostic clinic, căci aduce îmbunătățiri în domeniul sănătății cognitive și fizice. Aceasta are potențial și când vine vorba despre îmbunătățirea calității vieții indivizilor ce nu au un diagnostic clinic.
Fie că ești adolescent, adult emergent sau o persoană de vârsta a III-a, nu uita că mitul conform căreia yoga este doar pentru cei flexibili nu este mai mult decât atât, adică un mit. De asemenea, nu uita să dedici câteva minute în fiecare zi cultivării bunăstării tale psihologice și fiziologice prin această practică holistică și auxiliară. Îți va prinde bine.
A ne lua timp pentru sănătatea și integritatea noastră psihologică și fiziologică este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi înșine. A arăta compasiune și acceptare necondiționată corpului și minții noastre are nenumărate beneficii atestate de cercetările științifice.
Surse:
- Silveira, K., & Smart, C. M. (2019). Cognitive, physical, and psychological benefits of yoga for acquired brain injuries: A systematic review of recent findings. Neuropsychological Rehabilitation, 1–20.
- Lauren Garrett (2020). Yoga and Its Benefits on Mental Illness. The Ohio State University
- Feifei Wang, MSc; Attila Szabo, PhD, DSc. Effects of Yoga on Stress Among Healthy Adults: A Systematic Review.
- Cartwright, T., Mason, H., Porter, A., & Pilkington, K. (2020). Yoga practice in the UK: a cross-sectional survey of motivation, health benefits and behaviours. BMJ Open, 10(1), e031848.
- Pilkington, K., Kirkwood, G., Rampes, H., & Richardson, J. (2005). Yoga for depression: The research evidence. Journal of Affective Disorders, 89(1-3), 13–24.
- Cramer, H., Lauche, R., Langhorst, J., & Dobos, G. (2013). YOGA FOR DEPRESSION: A SYSTEMATIC REVIEW AND META-ANALYSIS. Depression and Anxiety, 30(11), 1068–1083.
- Sathyanarayanan, G., Vengadavaradan, A., & Bharadwaj, B. (2019). Role of Yoga and Mindfulness in Severe Mental Illnesses: A Narrative Review. International journal of yoga, 12(1), 3–28.
- Mirandola, Mara; Sabogal Rueda, Miguel D.; Andreis, Federica; Meriggi, Fausto; Codignola, Claudio; Gadaldi, Elena; Prochilo, Tiziana; Libertini, Michela; Di Biasi, Brunella; Abeni, Chiara; Noventa, Silvia; Rota, Luigina; Ogliosi, Chiara; Zaniboni, Alberto. Yoga Protocol for Cancer Patients: A Systematic Exploration of Psychophysiological Benefits. Reviews on Recent Clinical Trials, Volume 14, Number 4, 2019, pp. 261-268(8)
- Lin, K. Y., Hu, Y. T., Chang, K. J., Lin, H. F., & Tsauo, J. Y. (2011). Effects of yoga on psychological health, quality of life, and physical health of patients with cancer: a meta-analysis. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2011, 659876. https://doi.org/10.1155/2011/659876
Larisa este editorul principal al Psihoteca și masterandă în cadrul departamentului de psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie, UBB, Cluj-Napoca.