Cum ajuți pe cineva să accepte că are o problemă cu alcoolul și are nevoie de ajutor

Am discutat într-un articol anterior despre cum poți să ajuți pe cineva care are o problemă cu alcoolul. Acolo am recomandat anumite direcții de sprijin pentru aceste persoane și am prezentat semnele alcoolismului. Cred că este important să abordăm și o dificultate cu care ne putem întâlni când încercăm să ajutăm: cum convingem persoana că are nevoie de ajutor.

Momentul potrivit

Găsirea momentului potrivit este importantă, dar se poate dovedi și dificilă. Dacă este sub influența alcoolului, atunci nu este un moment ideal pentru discuții, fiindcă alcoolul poate influența modul în care își gestionează emoțiile. De asemenea, este preferabil să eviți discuția atunci când îți dai seama că este mahmur(ă) sau chiar în sevraj (cum ar fi a doua zi dimineața).

Chiar dacă poate fi dificil de găsit un moment potrivit, e important să ai răbdare și să te asiguri că e treaz(ă), că e calm(ă) și că se poate concentra la discuție, care – chiar și așa – nu va fi una ușoară.

Convinge-l că are o problemă cu alcoolul

Cunoaște simptomele alcoolismului – le-am detaliat într-un alt articol, însă principalele dimensiuni de reținut sunt:

  • controlul scăzut: încetează gestionarea consumului și are dorințe puternice de a bea;
  • disfuncția socială: nu se mai descurcă la fel de bine în relațiile cu ceilalți, îi poate ignora sau nu își mai îndeplinește activitățile de zi cu zi;
  • consumul periculos: abuzează de substanță și în situații riscante sau continuă să o facă în ciuda apariției acestora;
  • toleranța și sevrajul: pentru a ajunge la același efect, trebuie să consume din ce în ce mai mult SAU bea pentru a scăpa de simptomele neplăcute care vin odată cu sevrajul.

Dă-i exemple din trecutul recent care să ilustreze că are toate sau majoritatea acestor simptome și ajută-l să înțeleagă aceste legături.

Convinge-l că această problemă are consecințe negative majore

Evidențiază-i consecințele pe care alcoolismul le are în cazul lui, cum ar fi:

  • fiziologice: spune-i, de exemplu, să observe cât de crunte sunt diminețile încărcate de dureri de cap.
  • mentale: încearcă să faci apel la schimbările de dispoziție, dar și dificultățile de concentrare și eventualele pierderi de memorie. Spune-i empatic să reflecteze la aceste implicații.
  • sociale – dacă e cineva apropiat, spune-i cum te simți tu și cum te afectează pe tine, fără a da vina pe el/ea. ”eu mă simt așa”, nu ”din cauza ta mă simt așa”.
  • financiare – arată-i cât de costisitor este acest comportament, dar fără a-l acuza în acest sens, încearcă să fii obiectiv. 

Folosește exemple din experiența recentă pentru a ilustra aceste consecințe în cazul lui specific.

Încetează să-l protejezi de consecințele acțiunilor sale

Dacă vrei să fie motivat să se schimbe, nu-l mai proteja de consecințele problemei lui cu alcoolul. Nu mai minți pentru el/ea, nu-i mai da bani. Va fi dificil, însă prin asta vei rupe acele legături care îi susțin comportamentul.

Informează-te care sunt opțiunile de tratament și sprijin

Aici ar putea interveni rolul tău de a fi informat de opțiunile din jur, tocmai pentru a informa la rândul tău persoana care are problema, a o direcționa spre ajutor, a îi spune ce funcționează și cum. Aici găsești o listă de servicii disponibile în România, pe care o voi actualiza în permanență.

Principalele servicii disponibile sunt:

  • sevrajul asistat (dezalcoolizarea): disponibil în public și privat;
  • medicația: în dezalcoolizare, însoțită de consiliere psihologică;
  • psihoterapia: disponibilă în privat;
  • grupurile de suport mutual, de tipul Alcoolici Anonimi sau SMART Recovery.
Convinge-l că are nevoie de ajutor

Convinge-l că nu e o rușine să ceară ajutor – sparge stigma din jurul alcoolismului, susține-l, fără a-l critica pe om. Convinge-l că ajutorul va fi confidențial, că îngrijirea medicală, medicația și psihoterapia nu pot fi substituite de voință, dar că voința este necesară pentru a apela la aceste servicii.

Folosește o comunicare asertivă – câteva sfaturi țin de vorbitul la persoana I, într-un stil neagresiv și neacuzativ. Dacă funcționa să învinovățești persoana, nu mai exista alcoolismul nicăieri. Deschiderea și calmul te vor ajuta să îți spui punctul de vedere, dar nu uita de momentul potrivit. 

Încearcă și alte tehnici, preluate din interviul motivațional, o formă de terapie folosită pentru alcoolism, special creată pentru pacienți reticenți la schimbare:

  • ascultarea reflexivă: dacă se deschide în fața ta, doar ascultă activ ce îți spune și preia în discuție orice formă de motivație ar putea veni din partea sa, evidențiază asta
  • listă pro/contra schimbării: explorați împreună aceste dimensiuni, ca să poată evalua realist situația și, în mod ideal, să vadă beneficiile schimbării
  • evitarea etichetelor: elimină pe cât posibil cuvintele dureroase, care pot duce la stigmatizarea acestuia, descurajând căutarea ajutorului.
Perseverența

Alcoolismul poate fi văzut ca o boală fără leac sau lipsită de speranță, însă această perspectivă este nu doar falsă, ci și dăunătoare. Lipsa de speranță este o barieră la fel de importantă în fața schimbării ca adicția în sine. Pe de altă parte, trebuie să fiți realiști și să acceptați că recuperarea din alcoolism poate fi extrem de dificilă și de lungă durată.

Încearcă să fii consistent, dar nu insistent. Amintește-ți că persoana poate fi ambivalentă, adică vrea, dar nu prea vrea să oprească băutul. La un moment dat vei prinde o fereastră unde poate a lăsat garda jos și poți să vii cu informațiile spre ajutor.  

Ce urmează

Cu toate că a fost un articol mai lung, am cuprins etapele relevante care ar trebui parcurse. În momentul în care persoana e pregătită, informată, și are voința de a face o schimbare, faceți împreună un plan, contactați ce servicii alegeți împreună să urmeze și care i se potrivesc cel mai bine.

Fii acolo până începe și susține-o pe parcurs. Revino la acești pași când e nevoie. Folosește aceste resurse și vei deveni tu o resursă pentru persoana pe care vrei să o ajuți.

Surse bibliografice:

Curtin, J. J., Patrick, C. J., Lang, A. R., Cacioppo, J. T., & Birbaumer, N. (2001). Alcohol affects emotion through cognition. Psychological Science, 12(6), 527-531.

DiClemente, C. C., Bellino, L. E., & Neavins, T. M. (1999). Motivation for change and alcoholism treatment. Alcohol Research & Health, 23(2), 86-92.

Notă: Faptul că folosesc în mare parte formularea „masculină” nu are vreo implicație, iar sugestiile din articol se aplică indiferent de gen.

One thought on “Cum ajuți pe cineva să accepte că are o problemă cu alcoolul și are nevoie de ajutor

  1. Buna ziua ! Soțul meu bea in fiecare seara 3 sticle cu bere de 500ml, dar de multe ori gasesc sticle cu alcol ( coniac , votca ) ascunse prin casa. In aceasta dimineața l-am surprins când ascundea doua sticle mari cu alcol . Menționeaz ca bea doar seara deoarece in timpul zilei lucrează . Am încercat sa-l conving sa meargă la psiholog dar refuza și se disculpa ca nu este alcoolic . Cum sa procedez pentru al determina sa accepte consultulde specialitate ? Va mulțumesc

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RORO