Cum să te trezești mai ușor dimineața? Tipul de alarmă contează

Când te trezești dimineața, îți ia o vreme până când ești întru totul alert și „funcțional”? Perioada asta de la trezire la vigilență se numește inerție de somn și e caracterizată prin somnolență, dezorientare, capacitate cognitivă și motorie diminuate. Adică nu te poți concentra, ești iritat și împiedicat. Poate dura între 15 minute și câteva ore, iar cei mai mulți dintre noi o tratăm cu cantități industriale de cafea.

Un studiu recent, publicat în revista de specialitate PloS One, a obținut rezultate interesante despre cum să te trezești mai ușor dimineața. Stuart McFarlane și colegii săi au observat că persoanele care s-au trezit cu o alarmă melodică au fost mai alerte decât cei care s-au trezit cu alarme stridente (bip-bip-bip).

Cât de frecvent este resimțită inerția de somn în funcție de tipul de alarmă folosit

Autorii studiului spun că rezultatul pe care l-au observat a fost neașteptat și pentru ei dar încearcă să-l explice prin faptul că alertele mai stridente ar putea să disrupă activitatea cerebrală la trezire, pe când un sunet melodic „precum Good Vibrations de la Beach Boys sau Close to Me de la The Cure” ar facilita trecerea de la somn la alertă într-un mod mai eficient.

Este de observat totuși că studiul are un eșantion destul de redus și este deocamdată singular. Este nevoie de alte studii independente care să confirme sau infirme aceste rezultate.

Între timp, merită menționat că ercetări anterioare au arătat că zgomotul poate să declanșeze răspunsul de stres al corpului, crescând astfel tensiunea arterială și pulsul, dar și nivelul hormonului cortizol, cu efecte nefaste asupra sănătății fizice și psihice, în special dacă suntem expuși în mod prelungit sau repetat.

În concluzie, iată ceva ce poți să faci cu ușurință și care îți poate schimba în bine diminețile: schimbă-ți alarma isterică cu una melodică. E posibil ca și pentru tine tipul de alarmă să facă diferența între o dimineață morocănoasă și una cu bună dispoziție. Desigur, dacă ai avut o noapte „grea”, nici o alarmă nu va fi suficient de melodică.

Sursa: Johnson, S. (4 feb. 2020). Feeling drowsy? Switch to a melodic alarm clock, study suggests. Big Think.

Studiul: McFarlane, S. J., Garcia, J. E., Verhagen, D. S., & Dyer, A. G. (2020). Alarm tones, music and their elements: Analysis of reported waking sounds to counteract sleep inertiaPloS one15(1), e0215788.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.