Gelozia: Sunt femeile diferite de bărbați?

Fericire, furie, frică, tristețe, dezgust și mirare. Acestea sunt considerate a fi emoțiile de bază, iar literatura de specialitate le-a abordat în nenumărate studii. Însă o emoție puternică, care are efect asupra multor relații romantice, nu s-a bucurat de atât de multă atenție – gelozia. Care sunt motivele pentru care suntem geloși? Știm deja că, deși poate avea efecte pozitive, precum asigurarea existenței angajamentului în relație, gelozia are și consecințe nefaste, precum violență și certuri intense. Un articol recent al lui David Buss explorează tocmai motivele pentru care apare gelozia. Mai mult, Buss analizează în ce măsură declanșatorii sunt diferiți pentru bărbați și pentru femei.

Gelozia și evoluția umană

Când simțim gelozie, trecem printr-o stare de activare care apare atunci când este amenințată existența unei relații valoroase. Dacă ne gândim la evoluția oamenilor, putem înțelege mult mai clar rolul pe care îl are gelozia. Clarificând teoria evoluționistă, scopul organismelor este reproducerea. Iar anumite caracteristici cresc probabilitatea înmulțirii, fiind trecute mai departe de la o generație la alta. Analizând gelozia, posibilitatea de a pierde o relație reduce probabilitatea reproducerii. Astfel, se activează comportamente de recâștigare a siguranței.

Dar sunt femeile geloase din aceleași motive ca și bărbații? Ce anume semnalizează pericolul pentru fiecare gen în parte? Pentru a înțelege modul diferit în care apare gelozia, trebuie să ne oprim puțin asupra diferențelor dintre genuri în ceea ce privește ciclul reproducerii. Dacă ne gândim la femei, o mamă nu se întreabă niciodată dacă nou născutul este al ei sau nu, întrucât ea este cea care poartă sarcina timp de nouă luni. În schimb, paternitatea poate fi pusă sub semnul întrebării, nu există nicio garanție că acel copil este al tatălui aparent sau nu. Și totuși, acesta investește în îngrijirea copiilor în absența siguranței că aceștia sunt ai săi.

Prin urmare, bărbații sunt expuși riscului de a investi resurse și timp în copilul unui rival. Ținând cont de aceste elemente, putem propune ideea că gelozia în cazul bărbaților a evoluat cu scopul de a-l apăra de infidelitatea sexuală a partenerelor. Astfel, se evită creșterea unui urmaș care nu îi aparține.

Trecând la gelozia feminină, infidelitatea bărbatului poate duce la lipsa unor resurse și investiții, care sunt redirecționate către o altă femeie și urmașii ei. Creșterea nivelului de intimitate și atașament față de o altă femeie poate semnaliza pericolul pierderii resurselor disponibile. Dacă bărbatul creează o conexiune mentală cu o femeie, el poate trimite resursele către aceasta, ducând la o pierdere importantă. Astfel, când gelozia apare la femei, se orientează mai mult pe aspecte emoționale, care semnalizează pierderea angajamentului și a afecțiunii.

Ce spun studiile?

Ideea că bărbații sunt mai afectați de infidelitatea sexuală, iar femeile de cea emoțională a fost testată în mai multe rânduri. Participanții au fost rugați să își imagineze că partenerul lor este interesat de altcineva. Apoi au fost întrebați ce i-ar supăra mai tare: dacă partenerul formează un atașament emoțional puternic cu acea persoană sau dacă partenerul ar avea relații sexuale cu acea persoană. Răspunsurile arată că majoritatea bărbaților au considerat mai deranjantă infidelitatea sexuală, iar femeile au considerat infidelitatea emoțională ca fiind mai gravă.

Însă utilizarea chestionarelor în studii nu este o metodă ideală. Cei care le completează pot oferi răspunsuri distorsionate, chiar și în mod involuntar. De aceea, într-un studiu ulterior, s-au măsurat trei indicatori fiziologici care sunt reprezentativi pentru gelozie – pulsul, conductanța electrică a pielii și expresia de încruntare facială. Rezultatele arată că bărbații au prezentat modificări ale acestor indici în scenariul infidelității sexuale. În schimb, femeile arată modificarea lor în cazul infidelității emoționale.

Un ultim set de rezultate relevante compară perspectiva oamenilor care au fost într-o relație cu cea a oamenilor care nu au fost într-o relație. În cazul femeilor, experiența unei relații nu a avut niciun efect în apariția geloziei. Ele manifestau nivele mai mari de distres în cazul infidelității emoționale, indiferent dacă aveau experiența unei relații sau nu. În schimb, bărbații care aveau experiență puneau mai mult accent pe infidelitatea sexuală.

Concluzii

Cercetările existente delimitează foarte clar o diferență între bărbați și femei – ambele genuri resimt gelozie, care poate semnala riscul de a pierde o relație văzută ca importantă. Însă factorii care declanșează gelozia sunt diferiți. În timp ce pentru bărbați componenta sexuală duce la sentimente de gelozie, în cazul femeilor, trădarea la nivel emoțional cântărește mai mult.

Acest articol se bazează pe „Sexual and Emotional Infidelity:  Evolved Gender Differences in Jealousy Prove Robust and Replicable” de David Buss.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.