Sex și semnificație

Sunt deja mii de ani de când am fost învățați să facem diferența între plăcere și sens, între satisfacția imediată și semnificația perenă. A ajuns deja în vocabularul multora diferența între hedonia și eudaimonia. Se pare că tot mai multe cercetări nu reușesc să confirme această diferențiere.

Voi scrie o analiză mai detaliată despre diferența hedonic-eudaimonic și de ce susțin tot mai mulți psihologi că ea nu există sau este pur didacticistă. Deocamdată haideți să vorbim despre sex. Mai precis, despre un studiu recent despre sex și sens. Acesta a fost realizat de Kashdan și colegii săi și a fost publicat anul trecut în revista Emotion.

Cum a fost realizat studiul

Studiul a fost realizat cu 152 de participanți care au completat un jurnal zilnic, timp de 3 săptămâni. În fiecare zi, ei specificau dacă au făcut sex sau nu, cât de multă plăcere și cât de multă intimitate sexuală au simțit. Tot în fiecare zi trebuia să-și evalueze și starea emoțională: cât de bucuroșim mulțumiți, entuziasmați, incitați, rușinați, dezamăgiți, anxioși sau triști s-au simțit. De asemenea, trebuia să spună și cât de mult sens consideră că are viața lor în acea zi (de la deloc la foarte mult).

Aici ar trebui să clarificăm termenul sens. Definiția asumată în acest studiu este cea propusă de King et al. (2006): „semnificație dincolo de trivial sau momentan, a avea un scop sau a avea o coerență care transcende haosul”. Deși e poate contraintuitiv, sensul este o evaluare care suferă modificări de la o zi la alta. Este mai maleabilă decât am crede. Studiile de până acum au arătat că sentimentul că viața are sens este influențat de experiențele pozitive recente, dar și de calitatea relațiilor la fiecare moment dat.

Revenind la studiu, înainte de a începe să completeze jurnalul, participanții au raportat dacă au o relație stabilă (da/nu), durata relației (de la sub o lună până la peste 10 ani), dar și nivelul de apropiere al relației. Cât de apropiată este relația a fost măsurată printr-o scală numită Inclusion of Other in the Self (Includerea Celuilalt în Sine, pe care o puteți vedea în imaginea de mai jos). Participanții au fost rugați să încercuiască imaginea (dintre cele 7 variante) care descrie cel mai bine relația lor.

Inclusion of Other in the Self (IOS) Scale
Sursa: http://www.haverford.edu/psych/ble/continuous_ios/originalios.html

Rezultatele studiului

Rezultatele arată că persoanele care fac sex astăzi au mai multe emoții pozitive, mai puține emoții negative și mai mult sens a doua zi. Plăcerea simțită este asociată cu mai multă pozitivitate și mai puțină negativitate a doua zi, dar nu și cu mai mult sens. Iar intimitatea sexuală nu a fost asociată nici cu emoționalitatea, nici cu sensul. Toate efectele au durat cel mult 2 zile și nu au diferit între bărbați și femei.Interesant a fost că efectele nu au diferit în funcție de durata relației, dar a contat calitatea acesteia. Plăcerea simțită în timpul actului sexual și intimitatea sexuală au fost asociate cu mai mult sens și cu mai multe emoții pozitive a doua zi doar pentru cei care aveau o relație apropiată (adică scoruri mai mari pe scala de mai sus). 

Autorii explică aceste rezultate printr-un așa numit mecanism de alarmă pe care l-au numit sociometru. Acesta se manifestă prin emoții negative ridicate, emoții pozitive scăzute și sentiment redus de sens. Acest mecanism este menit să semnalizeze niveluri scăzute de incluziune socială. Fiind extrem de adaptativ pentru noi să fim acceptați și integrați social, acest mecanism este extrem de sensibil și de puternic. Chiar după scurte perioade în care nu primim semnale de acceptare și apartenență din mediu, el este activat. Este puternic pentru că ne motivează să luăm măsuri corective.

Disponibilitatea sau prezența unui partener sexual este un semnal de acceptare socială extrem de relevant. De aceea este asociat cu o creștere a emoțiilor pozitive și sentimentului de sen și cu reducerea emoțiilor negative. În plus, cu cât relația este mai apropiată, cu atât calitatea experienței sexuale (plăcere + intimitate) are un impact mai mare asupra sociometrului.

Acest articol se bazează pe „Sexuality leads to boosts in mood and meaning in life with no evidence for the reverse direction: A daily diary investigation de Kashdarn, Goodman, Stiksma & McKnight, publicat in Emotion, in 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.