„Supernormal” de Meg Jay (recenzie)

Supernormal. Povestea neîmpărtășită a adversității și rezilienței este o carte care vorbește în detaliu despre cei care rămân în picioare și se dezvoltă surprinzător de frumos în urma dificultăților prin care au trecut în copilărie.

Meg Jay este un psiholog clinician, profesor la Universitatea din Virginia, speaker, dar și autorul cărții „The Defining Decade”. Jay este specializată în dezvoltarea fizică și cognitivă la vârsta adultă, în particular la vârsta adultă emergentă. În Supernormal își propune să împărtășească o gamă largă din cunoștințele pe care le-a dobândit de-a lungul formării, dar și practicii sale clinice, mai ales cu cei care nu pot participa la cursuri de dezvoltare personală sau la ședințe de psihoterapie.

„Nonficțiunea narativă” despre fenomenul rezilienței

Cartea, așa cum o descrie autoarea, este o „nonficțiune narativă” despre fenomenul rezilienței și cuprinde 18 capitole. Încă din primele pagini, cu foarte multă ușurință și pricepere, autoarea include printre poveștile de viață ale indivizilor rezilienți, date științifice semnificative pentru subiectele pe care le abordează. Câteva dintre aceste subiecte sunt trecerea printr-un divorț al părinților, dependența de alcool al unui părinte și efectele sale asupra întregii familii, abuzul fizic, abuzul sexual, cât și abuzul de droguri. Pentru fiecare din aceste subiecte sensibile sunt adăugate povești personale și unice ale celor care au trecut victorioși prin diverse adversități, pentru a arăta supernormalilor de pretutindeni că nu sunt singurii care trec prin astfel de experiențe, deși ei adesea cred că sunt.

Titlul Supernormal este sugestiv și plin de semnificație. Supernormal este conceptul ce surprinde ideea conform căreia persoanele reziliente reușesc în mod eroic să trăiască o viață dincolo de așteptări, datorită experiențelor dificile prin care au trecut. Indiferent că acești oameni rezilienți sunt asistenți sociali, mecanici sau ingineri, ei reușesc să devină, printr-un lung proces introspectiv, eroii propriilor povești de viață.

Conceptul de „reziliență” este strâns legat de titlul cărții și constituie fundația acesteia. Având în spate o bază bine fundamentată științific, autoarea reușește să demitizeze semnificația conceptului de reziliență. Reziliența nu este ceva ce o persoană poate să aibă sau nu poate să aibă vreodată. De asemenea, cei rezilienți nu sunt invulnerabili la efectele experiențelor traumatice. Reziliența este un fenomen individual. Tocmai pentru a explica și mai mult ce înseamnă acest lucru, autoarea include poveștile personale ale oamenilor rezilienți. Fiind mai mult decât o simplă povestire, ea discută cu mult profesionalism despre impactul pe care diverse experiențe traumatice îl au asupra indivizilor și asupra dezvoltării lor.

Cine și de ce ar trebui să citească această carte?

Dacă ți-ai pus vreodată întrebări de tipul „De ce am o hipersensibilitate la pericol?”, „De ce cred că familiile fericite sunt pentru alții, iar pentru mine nu?”, „De ce eu am făcut față momentelor grele din copilărie, dar fratele meu nu?” sau „Care este factorul principal care mă protejează în momentele dificile?”, aceasta este cartea pentru tine. Vei găsi răspunsuri bine fundamentate științific la toate aceste întrebări.

Un alt motiv, la fel de bun, este pentru a te educa despre realitatea dureroasă a multor copii și adolescenți. Înțelegerea fenomenului de reziliență, pe care Meg Jay reușește foarte bine să îl contureze prin apelul la multe subiecte sensibile, este de ajutor pentru o bună relaționare cu celălalt. Înțelegerea luptei împotriva trecutului prin care persoanele reziliente au trecut ne ajută să înțelegem de ce iau anumite decizii sau se comportă într-un anumit fel acum, în prezent.

Dacă cauți o carte de non-ficțiune pură, această carte s-ar putea să ți se potrivească mai puțin. Deși datele empirice din cercetările științifice, cât și experimentele renumite din domeniul psihologiei sunt explicate pe înțelesul tuturor, acestea constituie o bună parte din cartea lui Meg Jay. Însă, dacă cauți să te provoci și să continui să te educi, te încurajez să îi dai o șansă.

Care sunt câteva dintre ideile explorate în „Supernormal”?

Câteva idei din Supernormal mi-au atras mie atenția. Sunt sigură că veți găsi și altele în cartea lui Meg Jey care să vă stârnească interesul și să vă dea de gândit. Însă acestea sunt un punct de start ca să vă stimulez curiozitatea:

  • Supernormalii simt că nu li se permite să fie fericiți.
  • Creierul răspunde nediferențiat la amenințări. Deși există mai multe tipuri de amenințări și declanșatori ai stresului, amigdala noastră se activează în același fel și ne pune, în consecință, în starea de „luptă-sau-fugi”.
  • O bună adaptare la situațiile dificile din copilărie nu înseamnă că nu există și o foarte mare suferință. Deși fac față cu mult curaj încercărilor, cei rezilienți nu sunt invincibili, căci „drumul către reziliență presupune adesea o bună doză de suferință emoțională”
  • Experiențele noi ne permit să ne oprim din ruminare și din retrăirea dureroasă a amintirilor din trecut. În consecință, o modalitate bună de a face față revenirii copleșitoare a acestor amintiri este încercarea câtorva lucruri noi care să aibă potențialul de a spori calitatea vieții.
  • În ciuda răspândirii ideii conform căreia creșterea într-o familie abuzivă îi va face pe viitorii adulți să se implice și ei în relații abuzive, aceasta nu este susținută de date. Copiii expuși la violență în copilărie, nu vor fi în mod cert adulții expuși la violență! Mai mult, așa cum menționează autoarea, „un partener bun poate să contracareze un părinte rău!”.
  • Pe termen lung, lucrurile bune care ni se întâmplă vor conta mult mai mult decât lucrurile rele care ni se întâmplă.

Concluzii

Dacă fenomenul rezilienței este ceva ce îți stârnește interesul, cartea lui Meg Jay este un bun punct de plecare. Prin intermediul ei vei găsi foarte multe informații care să îți îmbogățească cunoștințele. Vei putea înțelege frumusețea și complexitatea fenomenului.

Dacă ai o bază de cunoștințe despre acest subiect și cercetările consacrate din psihologie, această carte nu va contribui semnificativ la bagajul tău de cunoștințe. Însă, lectura este ușoară și plăcută, iar acest lucru îți va crea o deosebită plăcere, întocmai cum mi-a creat și mie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RORO