Cărți de psihologie

Specia-rebela-(1)
„Specia rebelă” de David Eagleman și Anthony Brandt (recenzie)

„Specia rebelă” abordează modurile în care oamenii reuşesc să schimbe constant lumea prin intermediul creativităţii.

Creierul_Adolescentului
„Creierul adolescentului” de Dr. Frances E. Jensen și Amy Nutt (recenzie)

„Creierul adolescentului” de Dr. Frances E. Jensen și Amy Ellis Nutt este un ghid cuprinzător, destinat părinților, dar nu numai, ce urmărește să elucideze misterele asociate cu aceasă perioadă a dezvoltării.

Ipoteza-fericirii
”Ipoteza fericirii” de Jonathan Haidt (recenzie)

Ipoteza fericirii” de Jonathan Haidt explorează teme precum dezvoltarea morală a omenirii, fericirea, sensul vieții, iubirea și alte sentimente iubitoare, prin abordarea celor mai dezbătute și încâlcite idei filosofice și psihologice.

Creierul. Povestea noastră
”Creierul. Povestea noastră” de David Eagleman (recenzie)

„Creierul. Povestea noastră” de David Eagleman este o mică enciclopedie despre creierul nostru. În această carte, autorul te îndrumă cu pricepere pe meleagurile complexe ale cosmosul nostru interior.

AtomicHabits
”Atomic Habits” de James Clear (recenzie)

Atomic Habits” de James Clear este o carte de psihologie comportamentală, care descrie și explică cum schimbările aparent nesemnificative în rutina noastră pot conduce la rezultate remarcabile pe termen lung.

GaborMate
”Pe tărâmul fantomelor înfometate” de Gabor Maté (recenzie)

Pe tărâmul fantomelor înfometate” de Gabor Maté este un ghid minunat pentru înțelegerea minții, creierului și mediului social al persoanelor dependente. Autorul aduce în atenția noastră faptul că o dependență nu este pur psihică sau pur fizică, ci ea trebuie înțeleasă la mai multe niveluri: fizic, psihic, social și cultural.

„Focus” de Daniel Goleman (recenzie)

Focus” de Daniel Goleman este cartea în care vom descoperi o analiză complexă a mecanismului atenției, dar și modalități de rezolvare a problemelor cu care se confruntă societatea noastră. Scopul autorului este să analizeze componentele care ne-au împiedicau mereu să ne îndreptăm spre progres și inovație.

supernormal

„Supernormal” de Meg Jay (recenzie)

SupernormalPovestea neîmpărtășită a adversității și rezilienței este o carte care vorbește în detaliu despre cei care rămân în picioare și se dezvoltă surprinzător de frumos în urma dificultăților prin care au trecut în copilărie.

Mintea distrată
”Mintea distrată” de Adam Gazzaley și Larry Rosen (recenzie)

„Mintea distrată” este despre atenție, memorie, despre cum ne gestionăm obiectivele și cum utilizarea tehnologiei poate interfera cu toate acestea. Gazzaley și Rosen explică pe înțeles cum funcționează mintea noastră, care-i sunt limitările și cum putem să o întărim pentru a reduce efectele negative pe care tehnologia le poate avea.

”ABC-ul psihopatului de succes” de Kevin Dutton și Andy McNab (recenzie)

”ABC-ul psihopatului de succes” prezintă psihopatia ca pe o serie de trăsături, cum sunt empatia redusă sau absența sentimentelor de vinovăție, care constituie avantaje în anumite situații și merită cultivate.

”Curajul de a fi vulnerabil” de Brené Brown (recenzie)

„Curajul de a fi vulnerabil: schimbă felul în care trăiești, iubești, educi și conduci” este o carte scrisă de Brené Brown, centrată pe dezvoltare personală, având ca scop punerea în lumină a importanței vulnerabilității în viețile noastre.

insusiri modificate carte coperta

”Însușiri modificate”, de Daniel Goleman și Richard Davidson (recenzie)

”Însușiri modificate” este o carte de popularizare a științei care analizează în detaliu, riguros, dar accesibil, cercetările recente despre efectele de durată ale meditației, în special cea de tip mindfulness.

”Cum să-ți schimibi mintea”, de Michael Pollan (recenzie)

”Cum să-ți schimbi mintea – Ce ne învață noua știință a psihedelicelor despre conștiință, moarte, adicție, depresie și transcendență” de Michael Pollan a avut un asemenea succes încât ghizii psihedelici underground au fost copleșiți de cereri de la cititori, iar New York Times Book Review a numit-o una dintre cele mai bune cărți ale anului 2018.

mindsight

”Mindsight. Noua știință a transformării personale”, de Daniel Siegel (recenzie)

Termenul mindsight descrie capacitatea omului de a-și percepe și a fi conștient de propria minte, iar această carte este despre structurile neuronale implicate în auto-cunoaștere și cum putem să ne dezvoltăm această capacitate la diferite niveluri.

Dopamina cartea

„Dopamina”, de Daniel Lieberman și Michael Long (recenzie)

Explică rolul dopaminei în energizarea dorințelor și, implicit, în a explica relațiile noastre amoroase, dar și adicțiile. Pe de altă parte, ei explică și cum dopamina influențează tenacitatea, ambiția în urmărirea scopurilor și dorința de putere, creativitatea, capacitatea de a inova, dar și nebunia.

Paradoxul puterii de Dacher Keltner (recenzie)

„Paradoxul puterii”, de Dacher Keltner (recenzie)

”Paradoxul puterii” este o carte de popularizare a științei scrisă de un reputat cercetător și profesor de psihologie din Statele Unite despre o temă de actualitate și extrem de interesantă: puterea – cum se obține și cum se pierde ea.

walter-mischel-testul-bezelei-curtea-veche-a-1065034-510x510

”Testul bezelei” de Walter Mischel

O carte savuroasă scrisă de psihologul renumit pentru experimentele sale despre auto-controlul copiilor și beneficiile acestuia pe termen lung. Nu este doar o poveste frumoasă despre experimentele cu bezele, ci o carte plină de insight-uri despre natura umană.

creierul si inteligenta emotionala

„Creierul și inteligența emoțională: noi perspective”, de Daniel Goleman

O cărțulie accesibilă tuturor despre o inteligență emoțională înțeleasă în sensul cel mai larg posibil. Presărată cu descrieri ale unor studii interesante, dar și cu câteva concluzii hazardate, în stilul clasic al lui Goleman.